TU Delft haalt computers terug uit Afrika

TU Delft verscheept afgeschreven computers vanuit Tanzania en Kenia terug naar Nederland. De machines waren eerder juist naar Afrika verstuurd voor een tweede leven. De universiteit werkt hiervoor samen met Viafrica en ICT~Milieu.

De technische universiteit Delft haalt een lading afgeschreven computers terug uit Kenia en Tanzania. Het zijn machines die enkele jaren geleden door onderzoeker Jaco Huisman en de stichtingen ICT~Milieu en Viafrica voor een tweede leven juist naar die landen waren gestuurd.

Het is niet gebruikelijk dat afgedankte computers naar het westen worden teruggehaald. "Wat de TU doet, is heel bijzonder", zegt directeur Jan Vlak van ICT~Milieu in Delta, het maandblad van de universiteit. "Veel bedrijven geven hun oude computers aan Afrika, maar halen ze vervolgens niet terug om ze te laten recyclen." Volgens Vlak is dat juist heel belangrijk, omdat er in Afrika geen goede recyclefaciliteiten zijn.

Half oktober meert het eerste schip aan in Afrika. Het transport gaat geregeld plaatsvinden.

Viafrica en Computable

Behalve TU Delft werkt ook Computable samen met Stichting Viafrica. De organisatie zet servicecentra op om scholen te ondersteunen bij het gebruik en beheer van een computerlokaal. Hier werken lokale ict'ers, bijgestaan door Nederlandse collega's die worden uitgezonden door Viafrica.

Computable helpt Viafrica door een aantal lezers naar Afrika te sturen en vanuit Nederland met concrete oplossingen voor ict-problemen te komen. Komend jaar zullen tien ict'ers naar Afrika worden gezonden. Zij verblijven drie weken in Tanzania of Kenia. Detacheerder IT-Staffing verzorgt de selectie van de ict'ers en betaalt de reis- en verblijfkosten.

Viafrica stelt bepaalde eisen aan ict'ers. Lijkt het je wat? Meld je aan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens mij waren ze goedkoper uitgeweest als ze gewoon nieuwe (Celeron/Sempron) machines hadden gekocht, die hadden ook nog enkele jaren mee gekund en veel meer plezier opgeleverd..

@Sjaak: Ik denk dat de heren en dames bij de TU daar wel over nagedacht hebben. Ook gedacht aan de milieuaspecten naast de kosten? Denk bv. aan de Co2 uitstoot die ontstaat bij het produceren van een computer.

Bij de productie van pc's ontstaat geen CO2, (misschien) wel bij de productie van de onderdelen zoals printplaten/koelblokken enz. en idd zullen ze er wel over nagedacht hebben, het hele idee van die pc's was echter hergebruik/recyclen, dus nieuwe pc's zouden niet in dat idee passen.

Vraag me af wat je ermee opschiet, eerst het vervoer met vrachtwagen en boot naar Afrika en daarna via dezelfde weg terug.
Wat een verspilling van brandstoffen en schadelijk voor het milieu

Of je begint gewoon een recycle centrum in Afrika.

Vacatures bij TU Delft

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-01T15:16:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.