BSA int 1,2 miljoen euro voor illegale software

Bedrijven in Nederland hebben in 2008 voor 1,2 miljoen euro aan schikkingen getroffen met de Business Software Alliance (BSA) omdat ze illegale software gebruikten. Bedrijven hebben vaak geen weet van de licentie die ze gebruiken.

De Business Software Alliance (BSA) heeft in 2008 in Nederland voor 1,2 miljoen euro aan schikkingen getroffen met bedrijven en organisatie die illegale software gebruikten. De hoogste schikking, 115.000 euro, is getroffen met een semi-overheidsinstelling. De BSA wil niet zeggen met hoeveel bedrijven een schikking is getroffen.

Producten die het vaakst illegaal worden gebruikt, zijn ontwerpsoftware, grafische producten, tekstverwerkers en spreadsheetprogramma's. "Vaak is het zo dat hier te weinig licenties voor zijn aangeschaft of dat de verkeerde licentievorm is toegepast", zegt BSA-woordvoerder Jacco Brand.

Licenties

Veel bedrijven weten niet welke licenties ze in huis hebben. "De meerderheid van de illegale software is onbewust", zegt Brand. De toezichthouder werkt daarom vooral aan het informeren van ondernemers. "Het is verstandig om jaarlijks een controle uit te voeren. Kijk kritisch naar het gebruik van uw software. Als je niet alle functionaliteit gebruikt, dan kun je alternatieven overwegen", aldus de voorlichter.

In Europa, het Midden-Oosten en Azië betaalden bedrijven in 2008 in totaal 16,7 miljoen euro aan schadevergoeding en aan nieuwe licenties na bezoek van de BSA. Het merendeel ging naar het legaliseren van de gebruikte software, namelijk 10,9 miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

De BSA is net zoiets als de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoedingen (SONT). Voor de laatste geldt dat dvd's het beste in een ander EU-land kunnen worden besteld. Bijvoorbeeld bij Conrad.
Voor tekstverwerking en spreadsheet is er Open Office. Dat scheelt toch gauw weer twee- tot driehonderd Euro per werkplek.

Anders denken,

ontwerpsoftware,
Qcad vrij op linux EUR 24 op windows

grafische producten,
Gimp is kostenloos,
Xara pro kost een fraktie van AI
Inkscape is kostenloos

tekstverwerkers en spreadsheetprogramma's
OpenOffice kan genoeg voor meer als 95 % van het burowerk

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-27T09:05:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.