Viafrica ruilt oude PC's om voor nieuwe in Afrika

De Nederlandse stichting Viafrica begint samen met pc-verwerker SiSo een campagne om oude ict-apparatuur op te halen. De hardware levert geld op, dat vervolgens wordt geïnvesteerd in nieuwe apparatuur in Tanzania en Kenia. Sinds 2003 heeft Viafrica daar 115 scholen voorzien van een computerlokaal en helpt de organisaties met training, advies en onderhoud. De afgedankte hardware krijgt een bestemming binnen Europa en leidt niet tot vervuiling in Afrika.

Organisaties kunnen hun gebruikte ict-apparatuur aanbieden via de website pc-donatie.nl. SiSo neemt de hardware in en verwerkt alles op een verantwoorde manier. Daarmee hoopt de stichting te voorkomen dat afgedankte hardware in Afrika terechtkomt. Zelfs apparatuur die Viafrica in Kenia en Tanzania inzet, kan uiteindelijk voor verwerking terug naar Europa worden gehaald.

E-waste

'E-waste is daar een groot probleem doordat er geen lokale oplossingen voor bestaan', vertelt directeur Joost Dam van Viafrica. 'In Tanzania en Kenia verzamelen wij om die reden e-waste in, om te voorkomen dat het op een stortplaats belandt. Ondertussen werken we hard aan een duurzame oplossing.'

Viafrica richt zich op het stimuleren van ontwikkeling in Sub-Sahara Afrika door de inzet van informatie- en communicatietechnologie. De stichting doet dat door diverse projecten, zoals Kidsworks en Classworks. De organisatie heeft een vestiging in Tanzania en in Kenia. Computable steunt Viafrica via het project 'ICT zonder grenzen'.

ICT zonder grenzen

Het project 'ICT zonder grenzen' is een samenwerkingsverband van Computable met Viafrica. Stichting Viafrica ondersteunt en stimuleert het gebruik van ict binnen onderwijsinstellingen in verschillende Afrikaanse landen. Computable wil met dit project bijdragen aan verdere toepassing van informatietechnologie in ontwikkelingsgebieden. Wij roepen bedrijven en ict'ers op Viafrica te ondersteunen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-08T11:08:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.