'Fiscus, AFM en DNB moeten XBRL bevorderen'

Deloitte wil verplichte standaard voor financiële rapportages

Volgens financieel directeuren moeten de Belastingdienst, toezichthouder AFM en De Nederlandsche Bank (DNB) het voortouw nemen bij de invoering van de standaard voor financiële rapportages XBRL (eXtensible Business Reporting Language). Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Deloitte. Daaruit komt ook naar voren dat 16 procent van de ondervraagden de overgang naar XBRL niet wenselijk vindt.

De Belastingdienst wordt door 43 procent van de ondervraagden genoemd als juiste instantie om het gebruik van de rapportagemethode op basis van XML te stimuleren. 35 procent van de financieel directeuren vindt de toezichthouders AFM en DNB de juiste partij om de overgang naar XBRL te stimuleren.

Op dit moment is het niet verplicht om bij de uitwisseling van financiële gegevens te voldoen aan de XBRL-standaard. Sinds maart 2010 zijn overheidsinstellingen zoals de Belastingdienst, Kamer van Koophandel (kvK) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wel verplicht om bij de aanschaf van nieuwe informatiesystemen te kiezen voor een systeem dat gegevens op basis van de XBRL-standaard kan verwerken. Dat geldt alleen voor implementaties van systemen met een contractwaarde van boven de 50.000 euro.

Uit het onderzoek van Deloitte komt verder naar voren dat nog geen 30 procent van de financieel directeuren de voordelen van het in XBRL versturen van aangiften aan de Belastingdienst inziet. 'Voor andere toepassingen zoals kredietrapportage richting banken ligt dat percentage lager', stellen de onderzoekers.

Verplichting

Deloitte is van mening dat verplichtstelling van XBRL een mogelijkheid is om de adoptie in Nederland te versnellen. Volgens Deloitte Innovation-directeur Dave van den Ende is het een signaal naar de markt dat het gebruik van XBRL een onomkeerbaar proces is. 'Hierdoor weten marktpartijen wat de toekomst gaat brengen en kunnen investeringen in softwareontwikkeling gerechtvaardigd worden.'

Hij stelt, zonder dat te staven met cijfers, dat in landen  als Engeland en België XBRL al breed wordt toegepast. In Amerika is de standaard verplicht voor beursgenoteerde bedrijven, meldt Deloitte.

'Pas toe of leg uit'

De XBRL-standaard is opgenomen in de ‘pas toe of leg uit'-lijst. Het maakt deel uit van het programma Nederland Open in Verbinding. Dit programma ziet er op toe dat de Nederlandse overheid kiest voor open source of open standaarden. Op de 'pas toe of leg uit'-lijst staan standaarden die een overheidsorganisatie moet kiezen of waarvan moet worden uitgelegd waarom er niet voor gekozen is. Dit principe geldt uitsluitend bij vernieuwing of vervanging van ict-producten of -diensten boven de 50.000 euro. XBRL is de veertiende standaard die op de lijst staat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik denk dat dit onderzoek met name aangeeft dat er nog heel erg veel zendingswerk verricht moet worden over de standaard XBRL en het concept Standard Business Reporting.....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-07T09:42:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.