Managed hosting door True

CBP: LSP gebruikt gegevens zonder toestemming

Zorg

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) concludeert dat in het Landelijk Schakelpunt (LSP) medische gegevens worden uitgewisseld van mensen die daar geen rechtsgeldige toestemming voor hebben gegeven. Dat blijkt uit eigen onderzoek van de organisatie die zich richt op de privacy van burgers.

Uit een steekproef van 149 dossiers blijkt dat in acht onderzochte dossiers niet kon worden aangetoond dat sprake is van rechtsgeldige, uitdrukkelijke toestemming voor de uitwisseling van medische gegevens via het LSP. Zo ontbrak in enkele dossiers het bewijs dat rechtsgeldige toestemming was gegeven en bij andere dossiers bleek vooraf onvoldoende informatie over de uitwisseling aan de patiënt te zijn verstrekt.

De Vereniging van zorgaanbieders voor zorgcommunicatie (VZVZ) zou inmiddels technische en organisatorische maatregelen genomen hebben om ervoor te zorgen dat alleen medische gegevens worden uitgewisseld van mensen die daar uitdrukkelijke toestemming voor hebben gegeven.

Folder niet voldoende

Het CBP heeft al verschillende keren gewezen op het feit dat een grootschalige uitwisseling van medische gegevens via het LSP alléén kan als mensen daarvoor op basis van heldere informatie hun uitdrukkelijke toestemming hebben gegeven. Zo moet onder meer helder zijn wie welke persoonsgegevens verwerkt, met welk doel dit gebeurt en aan wie deze gegevens worden gegeven.

Het CBP verlangt dat de informatie daadwerkelijk aan de patiënt wordt verstrekt. Het neerleggen van folders op de balie, het aanbieden in een folderrek of een downloadmogelijkheid op de website van de zorgverlener is volgens het College onvoldoende.

Meldactie NPCF

De patiëntenfederatie NPCF heeft op verzoek van het CBP patiënten gevraagd naar hun ervaring en meningen over het uitwisselen van medische gegevens. Naar aanleiding van de uitkomsten van deze 'meldactie' constateert de NPCF dat patiënten beter geïnformeerd moeten worden over het uitwisselen van hun medische gegevens. De patiëntenfederatie beveelt zorgverleners aan een actieve houding aan te nemen.

Ook bij eerdere CBP-controles van de gegevensuitwisseling via het LSP is aangetoond dat gegevens zijn gedeeld zonder toestemming van patiënten.​
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-11-05T09:44:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.