'Harde ingreep nodig bij Centric DBS'

Sanderink spreekt van chaos bij grote divisie

Centric HQ

Centric moet hard snijden in de divisie Digital Business Solutions (DBS) die infrastructurele diensten levert. Ex-topman Gerard Sanderink vreest dat in ieder geval honderd à 150, en wellicht zelfs driehonderd à vierhonderd medewerkers moeten vertrekken.

Sanderink zei dit tijdens zijn ‘schorsingszaak’ voor de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. De inmiddels heengezonden Sanderink noemde dit bedrijfsonderdeel, waar achthonderd mensen werken, ‘behoorlijk verliesgevend’. ‘Het is daar een chaos’, meent Sanderink, ‘sinds een nieuwe organisatiestructuur is opgezet.’

De vorige directie heeft volgens hem ‘alles op zijn kop gezet’. Gekozen is voor een matrix-structuur waarbij niemand meer weet wie voor wat verantwoordelijk is. Volgens Sanderink lopen klanten weg. Hij zei dat het 'zo’n zootje' is geworden dat geen goede dienstverlening meer mogelijk is. Drie maanden geleden had Centric nog een nieuwe interim directeur, Paul Frank, bij deze divisie aangesteld.

Aernout Vink, voorzitter van de Ondernemingskamer, vroeg Sanderink hoe het grote aantal vacatures bij Centric valt te rijmen met de noodzaak van een forse personeelsreductie. Volgens Sanderink vallen er gaten omdat Centric niet de juiste mensen heeft. Verder zei Sanderink dat het bij Centric aan efficiency ontbreekt. Hij acht een flinke reorganisatie nodig om de Nederlandse activiteiten uit de verliezen te helpen.

Vooruitbetaling

Verder kwamen tijdens de zitting bij de Ondernemingskamer nieuwe problemen aan het licht. Een aantal belangrijke leveranciers eist voortaan vooruitbetaling omdat de kredietverzekering is gestopt. Ook wil Zurich Benelux de polis voor cyberverzekering niet meer verlengen waardoor de aansprakelijkheid als gevolg van cyberaanvallen en schade door phishing en andere computerfraude niet meer is gedekt. De security is in de ogen van deze assuradeur niet voldoende geregeld.

Donderdag werd ook bekend dat behalve ABN Amro geen enkele bank meer een relatie met Centric wil. Ook klanten lopen weg. Centric blijkt straks definitief afscheid te moeten nemen van De Nederlandsche Bank als klant. Er is een tender uitgeschreven waar Centric niet bij zit. Sanderink bevestigde ook dat de Bank voor Nederlandse Gemeenten (BNG) op het punt staat het contract op te zeggen.

De rechter noemde al deze kwesties als reden om zo snel mogelijk Sanderink te vervangen door een nieuwe uitvoerende bestuurder met vergaande bevoegdheden en een niet-uitvoerende bestuurder. Sanderinks betoog dat alleen hij als ervaren turn-aroundmanager Centric weer op de rails kan zetten, vond bij de Ondernemingskamer geen gehoor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-04T09:44:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.