Van Geel: "UMTS niet gevaarlijk"

Dit artikel delen:

De straling van UMTS-masten is niet gevaarlijk. Dat blijkt volgens staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) uit de resultaten van COFAM2, een Zwitsers onderzoek naar effecten op het welbevinden van umts-straling.

Staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu zei dinsdag in RTL Nieuws dat uit het Zwitsers onderzoek "ondubbelzinnig blijkt dat er geen gevolgen voor de gezondheid van mensen zijn aan te tonen." Hij gaat er vanuit dat gemeenten nu wel mee zullen werken aan de plaatsing van umts-masten.

COFAM2, zoals het Zwitserse onderzoek ook wel wordt genoemd, is een vervolgonderzoek op een pilot-onderzoek in 2003 door TNO, waaruit bleek dat umts-straling kan leiden tot duizelingen, tintelingen en een verhoging van de reactiesnelheid, alertheid en geheugenfunctie. In 2005 herhaalde een Zwitsers team dit onderzoek. Dit werd voor zestig procent gefinancierd door de Nederlandse en Zwitserse overheid en veertig procent door industriepartijen waaronder Orange en Swisscom.

Vanochtend worden op een persconferentie in Zürich en later op de website www.mediadesk.unizh.ch de resultaten officieel bekend gemaakt.

Update na persconferentie:

Op de persconferentie bleek dat er geen effect is gevonden van umts-straling op het welbevinden en cognitief functioneren van proefpersonen.

Een samenvatting van het onderzoek is down te loaden vanaf www.mediadesk.unizh.ch. Het volledige rapport staat op www.ehponline.org/docs/2006/8934/abstract.html.

Hoogleraar risico-analyse Wim Passchier, in reactie op de uitspraak van Van Geel, op radio 1: "De gezondheidsraad heeft vorige week nog een rapport uitgebracht met nieuwe onderzoeksvoorstellen naar eventuele gezondheidseffecten van elektromagnetische straling, in opdracht van de staatssecretaris. Er resteren dus nog wel degelijk vragen, ook bij de staatssecretaris. Dus deze uitspraak is toch wat absoluut."

Vorige week deed de Gezondheidsraad een reeks voorstellen gedaan voor nieuw onderzoek, in opdracht van staatssecretaris van Geel van VROM. Deze onderzoeksvoorstellen richten zich niet alleen op mogelijke gezondheidseffecten van radiofrequente straling zoals gsm en umts, maar ook op de invloed van laagfrequente en statische magnetische velden. Laagfrequente velden ontstaan in de buurt van hoogspanningsmasten, maar ook door elektrische apparatuur in huis. Statische magnetische velden komen bijvoorbeeld voor rond van MRI-apparatuur en in trams en metro’s. Het gaat om onderzoeken met mensen, dieren en gekweekte cellen.

Op het gebied van radiofrequente straling adviseert de gezondheidsraad onder andere om epidemiologisch onderzoek te doen naar de relatie tussen het gebruik van mobiele telefoons en het ontstaan van hersentumoren bij kinderen, onderzoek naar gezondheidsklachten bij omwonenden van basisstations, laboratoriumonderzoek naar de hersenactiviteit bij kinderen onder invloed van straling en dierproeven naar reacties op de afweer, het zenuwstelsel en de hersenen. Ook zijn er voorstellen om onderzoek te doen op cellulair niveau, bijvoorbeeld naar het effect van radiofrequente straling op de communicatie tussen cellen en op het ontstaan van DNA-schade. Op het gebied van laagfrequente velden is er onder andere een onderzoeksvoorstel voor het ontwikkelen van een proefdiermodel van kinderleukemie. Als het goed is gaan de eerste onderzoeken in september van start.

Weet u nog wat u moet denken? Is UMTS onschadelijk? Durft u zelf naast een mast te wonen? Mail uw mening naar computable.lezers@bp.vnu.com

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik begrijp niet wat de negatieve gevolgen zouden zijn. Volgens TNO gaan je reactiesnelheid, alertheid en geheugen er alleen maar op vooruit! Ik investeer in het weekend in drank om die duizelingen en tintelingen te krijgen. Kortom alleen maar voordelen, of zou je door die tintelingen de trilfunctie van je mobiele niet meer opmerken...

Altijd goed te weten welke partijen zo'n onderzoek betalen...

Zijn de masten echt ongevaarlijk, of zijn de belangen te groot?

Lees meer info over het zweedse onderzoek:
http://www.medicalfacts.nl/2006022318475031.html

Verschillende onderzoeken: het zweedse onderzoek test slechts KORTDURENDE blootstelling, het TNO teste langdurige blootstelling (wat de realiteit zal zijn).

Dit nieuws klinkt natuurlijk als muziek in de oren voor de telecombedrijven. Hoewel ik het verloop van het TNO onderzoek naar UMTS straling niet ken, stel ik nu wel de vraag waarom ik een Zwitsers bedrijf nu wel zou moeten geloven en TNO niet? Bij TNO zitten beslist geen domme jongens.

Ik vind het nog al storend dat de bevindingen zo verschillend zijn. Ik zou pas meer geloof hechten aan het verhaal als TNO op hetzelfde oordeel uitkomt. Het lijkt net of we zitten te tunen op het kanaal wat het beste weer voorspeld.

60% financiering door overheid en 40% door providers die er baat bij hebben... dit is wat je noemt een absoluut onafhankelijk betrouwbaar onderzoek...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-06T11:50:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.