Managed hosting door True

Onderzoekers verhogen snelheid en dekking GPON

Dit artikel delen:

Siemens heeft een technologie getest waarmee niet alleen de snelheid van het gigabit passive optical network (GPON) sneller wordt, maar waarmee ook het dekkingsgebied van de GPON wordt uitgebreid.

Het onderzoek van Siemens werd gesponsord door de Europese Commissie. De onderzoekers behaalden een downloadsnelheid van 10 Gbps en een uploadsnelheid van 2,5 Gbps, aldus Siemens. De downloadsnelheid is vier keer zo snel als nu mogelijk is. GPON heeft nu een downloadsnelheid van 2,5 Gbps en een uploadsnelheid van 1,2 Gbps.

Het lukte de onderzoekers ook de afstand tussen de hub en de abonnees te vergroten, de zogenaamde 'local loop' of 'glasvezel naar de deur' van 20 kilometer tot 100 kilometer. Ook kunnen er meer lijnen op een splitter worden aangesloten. Eerder kon het optische signaal nog in 64 lijnen worden verdeeld, nu kunnen er 512 abonnees op worden aangesloten.

De nieuwe technologie kan volgens Siemens gebruikt worden om afnemers direct op het core netwerk aan te sluiten. Nu is Digital Subscriber Line (DSL) daarvoor de meestgebruikte technologie. DSL heeft echter een maximale snelheid van 50 Mbps. Het verzenden van grote databestanden over het netwerk, zoals VOD (video-on-demand) en HDTV (high-definition TV) gaat beter over een optisch netwerk.

Alcatel liet vorig jaar augustus weten GPON te introduceren op de Nederlandse markt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.