Managed hosting door True

KPN-netwerk kan Koninginnedag niet aan

Dit artikel delen:

Overbelasting van het KPN-netwerk tijdens grote evenementen zoals Koninginnedag is niet te voorkomen. De netwerk-capaciteit is en blijft onvoldoende om de uitzonderlijke drukte op te vangen. Overbelasting van het netwerk heeft geen gevolgen voor de veiligheid.

Het mobiele netwerk van KPN is tijdens Koninginnedag enige uren overbelast geweest. Mobiele bellers in Amsterdam hadden in de middag meerdere pogingen nodig om elkaar te bereiken of waren tijdelijk onbereikbaar. Volgens een woordvoerder van KPN is het vanwege capaciteitsproblemen ‘onmogelijk' om tijdens die topdrukte (Amsterdam schatte het bezoekersaantal op een half miljoen mensen - red.) de telefoontjes op te vangen. "Je zou dan heel wat extra masten moeten bouwen om een paar keer per jaar tijdens uitzonderlijke drukte de gesprekken op te vangen. Dat is niet reëel. Helaas moeten onze bellers het bij uitzonderlijke drukte zoals Koninginnedag, oud en nieuw en de Nijmeegse Vierdaagse, een aantal keer proberen voor ze verbinding krijgen."

De overbelasting ontstaat doordat delen van het gsm-grid overvol raken. Het aangeboden verkeer wordt doorgeschoven naar een naastliggende mast. Dat gaat door totdat de masten buiten bereik komen van de radiozender van de mobiele telefoon.

De overbelasting van het KPN netwerk leverde geen problemen op voor de veiligheid. Hulpdiensten en cruciale overheidsinstanties beschikken over een eigen netwerk genaamd ‘C2000'. Dat netwerk staat los van het openbare net en werkt dus ook tijdens lokale overbelasting daarvan.

Blijft de vraag of tijdens grote rampen het openbare netwerk wel bestand is tegen een tijdelijke supergolf aan bellers. Uitgaande van de situatie op Koninginnedag is dat dus niet het geval. Uit onderzoek naar overbelasting van netwerken tijdens terroristische aanslagen zoals de bomaanslagen in de Londense metro (2005) blijkt dat sms-verkeer de drukte redelijk kan doorstaan. Sms-verkeer gebruikt een deel van het mobiele net dat speciaal gereserveerd is voor data. Het grote voordeel is dat sms geen continue verbinding tussen twee mobieltjes nodig heeft; de tekst blijft op de server van de telecomaanbieder in de wachtrij staan tot de mobiele telefoon weer verbinding heeft met het netwerk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er staat:
De overbelasting van het KPN-netwerk leverde geen problemen op voor de veiligheid. Hulpdiensten en cruciale overheidsinstanties beschikken over een eigen netwerk genaamd C2000.
-
Dat is raar, want wie een ongeluk ziet gebeuren tijdens de activiteiten van zo'n festiviteit, en 112 moet bellen, meldt dit niet via C2000, maar wordt 'er uit gegooid' of 'komt in de wachtrij te staan', ondertussen gaat de patient misschien wel dood, en hoort dan bij zijn laaste adem:
'er zijn nog 15 wachtenen voor u, dank u wel voor u geduld, u kunt het over een uurtje weer proberen. KPN wenst u nog een fijne dag verder ..." -tuut- -tuut- -tuut-

Buiten de hulpdiensten maken ook het openbaar vervoer gebruik van GSM, vooral daar komen de noodoproepen in gedrang van bijv. een buschauffeur in nood.
Er zijn ook alternatieven zoals het MCCN-netwerk, dat gebaseerd is op hetzelfde technology platform als C2000 werkt. Dit Tetra-technologie platform is bij uitstek geschikt voor die mission kritische gebruikersgroep.

Oplossing van het overbelaste mobiele netwerk vwb 112 zou kunnen zijn de mogelijkheid een sms te kunnen sturen naar bijv 06-112. sms'jes zijn trager maar komen er gemakkelijker door uiteindelijk. Daarnaast: aarzel niet zoek zo snel mogelijk een telefoon met vaste verbinding. De kans dat beide netwerken tegelijk overbelast zijn is klein.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.