Managed hosting door True

'3G-diensten moeten over goedkopere frequentie'

Dit artikel delen:

De Europese Commissie wil dat internetten en video kijken op een gms goedkoper wordt. Daarom is een voorstel bij het Europees Parlement ingediend om telecombedrijven de mogelijkheid te geven om voor deze 3g-diensten de goedkopere frequentie van gsm's te gebruiken.

Internetten en video kijken op een mobiele telefoon moet goedkoper worden. Telco's kunnen de diensten nu nog niet aanbieden tegen bodemprijzen, omdat de frequentie waarop de diensten worden verstuurd duur is. Als het aan de Europese Commissie ligt, komt hier een einde aan. Gisteren stuurde de commissie een voorstel aan het Europees Parlement waarin wordt gepleit voor de mogelijkheid voor telecomdienstverleners om voor 3g-diensten de goedkopere frequenties van de gsm-band te gebruiken.

900 MHz-band

De 3g-techniek voor de allernieuwste mobiele snufjes gaat nu nog via een frequentie die boven de 2000 MHz ligt, wat erg duur is. Brussel wil toestaan dat de bedrijven hiervoor ook de lagere 900 MHz-band mogen gebruiken, die nu alleen voor gsm's is. Dat bespaart de bedrijven naar eigen zeggen 40 procent op netwerkkosten.

Betere toegang

"Een concrete stap naar een flexibeler aanpak van het frequentiemanagement", noemde EU-commissaris Viviane Reding de indiening van het voorstel. Reding gaat binnen de Europese Commissie over de informatiemaatschappij en media. "Het vergroot de concurrentie en de toegang van burgers tot multimediadiensten." Ze verwacht eind dit jaar goedkeuring van het Parlement en de EU-landen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.