Managed hosting door True

Computable Opiniepanel: Tijdens vakantie bereikbaar

Dit artikel delen:

Computable vroeg het Computable Opiniepanel of zij wel eens werken tijdens de vakantie. Het overgrote deel zegt niet te werken en daadwerkelijk van een vakantie te genieten. Toch gaat de telefoon mee.


Edwin van Asch (39), Nieuwegein, Senior Technology & Solutions, Software AG

De harde grenzen tussen werk en privé vervagen steeds meer, dus ook een vakantie is niet honderd procent privé. De gsm van de zaak gaat mee op vakantie en als er wat is bel me maar.
Mijn uitgangspunt is dat ik altijd beschikbaar ben voor mijn collega's (24*7*365), maar mijn ervaring leert dat hier alleen in noodgevallen gebruik van wordt gemaakt. Hier staat tegenover dat over een keer iets privé doen tijdens 'normale' werktijden ook absoluut niet moeilijk gedaan wordt.


Michel Bayings (35), Breda, Management Consultant, LogicaCMG Consulting

Buiten de vakanties ben ik zo veel met mijn werk bezig dat ik in de vakantie wel eerst een paar dagen nodig heb om af te kicken. Soms heb ik tussendoor een dag dat ik me dan echt rot en moe voel en daarna heb ik pas echt een paar dagen vakantie. Om te voorkomen dat ik lastiggevallen wordt, heb ik twee mobieltjes; één voor mijn werk en één privé. Alleen mijn privémobiel gaat mee op vakantie. Ik ben wel weer zo dat een paar mensen van kantoor dit nummer hebben. In geval van nood ben ik dan toch bereikbaar en dat wil ik ook. Gelukkig wordt er zelden en alleen in geval van nood gebruik van gemaakt. Maar het idee ze me kunnen bereiken geeft me toch ook weer een soort rust.Marteniek Bierman (41), Deventer, projectmanager, Topicus

Het is voor een blijvende goede prestatie noodzakelijk om ook voldoende rust te (kunnen) nemen. Bereikbaarheid tijdens vakantie moet dus tot een minimum worden beperkt. Als bereikbaarheid toch gewenst is, dan asynchroon, bijvoorbeeld eerst kennisgeving via sms, zodat ik zelf kan bepalen of en wanneer er teruggebeld wordt. De huidige keuzemogelijkheden worden steeds duidelijker (ook voor de werkgever): Goede prestatie gedurende werktijden, of middelmatige prestatie (met vergrote kans op uitval) 24X7. Ik ga zelf voor de goede prestatie, dat geeft mij ook de meeste voldoening.
Voldoende rust dus.


Martijn van Bunge, Nederhorst den Berg, Business Consultant, MACONO[M]Y Benelux B.V.

E-mail checken en (korte) vragen van bijvoorbeeld collega’s beantwoorden vind ik geen probleem. Even iets nader uitzoeken of lezen ook niet. Ligt natuurlijk aan het type vakantie, waar je bent, etc. Voor genoemde situaties geldt overigens geen verplichting bij mijn werkgever. Vakantie betekent dan ook vakantie. Wel kan het zijn dat wordt afgeraden vakantie op te nemen in een voor ons bedrijf drukke periode. Ook is het helaas niet altijd mogelijk de 'extra’ werkdruk te voorkomen net voor en net na de vakantie.


Mike Chung (37), Nieuw-Vennep, KPMG

Je zou kunnen zeggen dat vakantie een anachronisme is in deze geglobaliseerde tijd met de sterk opkomende economieën uit Azië en Oost-Europa. We kunnen eenvoudigweg ons niet meer veroorloven om nog zorgeloos op vakantie te gaan! Aan de andere kant is rust een voorwaarde voor hoogwaardige prestaties die zo belangrijk zijn in onze kenniseconomie. Voor mij is de kunst om een goede balans te vinden tussen werk en rust waarbij ik uren van werk probeer af te wisselen met uren van rust zonder vastgestelde schema's. Zo kan ik werken op een vroege zondagochtend en een wandeling maken op een woensdagmiddag.


Rob van Dijk (41), Amsterdam, Hoofd Systeemontwikkeling en Systeemintegratie, Fuore

Ik gebruik de vakantie graag om even helemaal uit de dagelijkse hectiek te ontsnappen. Gelukkig denkt mijn bedrijf er net zo over en hoef ik niet continue bereikbaar te zijn, één van de redenen dat ik juist voor Furore heb gekozen! Vroeger kende ik wel de drang om bereikbaar te zijn, maar dat was voor een groot deel een verslaving die tussen mijn oren zat. Onmisbaarheid zou geen reden mogen zijn, dat is goed te regelen als je de vakantie voorbereidt. Zo zijn bij ons zelfs sabbaticals tot 6 maanden mogelijk waar de directie net zo hard aan meedoet!


Robert Garskamp (37), Den Haag, Projectmanager, Grabowsky Information Architects

Vakantie is voor mij een moment van ontspanning en gebruik ik om weer te kunnen opladen. Door geen e-mail te controleren of gewoon de mobiele telefoon uit te zetten voorkom je dat je bereikbaar bent voor iedereen. Enige uitzonderingen zijn natuurlijk als de situatie erom vraagt. Dit kan werkgerelateerd zijn (specifieke fase in uitvoering project) of privé (bereikbaar zijn voor familie om specifieke reden). Ook dan bepaal je, naargelang de situatie, hoe je bereikbaar wilt zijn. Dat continu bereikbaar zijn tot psychische klachten leidt heb ik geen last van. Maar dit gebeurt naar mijn mening als je geen goede discipline hebt en werk met privé niet kan scheiden. Dit raakt verweven en onderscheid is dan niet meer te maken.Lars Heeg (36), Amsterdam, Sales Director Partners & Channels,
Orange Business Services

Tijdens vakanties neem ik bewust geen laptop mee. Wanneer deze niet in de buurt is kom je ook niet in de verleiding om toch nog wat zaken te gaan controleren. De mobiel van de zaak gaat wel mee maar die zet ik niet aan. Eenmaal per zoveel dagen luister ik deze af en wanneer er echt hele dringende zaken zijn neem ik telefonisch contact op. Zo niet dan stuur ik of een sms of ik laat het liggen tot na de vakantie.


Lieneke Jongeling (60), Den Haag, Ambassadeur e-vaardigheden NL, Nederland in verbinding

Wat mezelf betreft: ik heb er geen problemen mee dat ik bereikbaar ben voor het bedrijf, omdat er op gepaste wijze gebruik van wordt gemaakt: ergo bellen dan gaat het over iets waarvoor ze denken me echt even te moeten raadplegen. Zelf bellen, omdat ik ineens iets bedenk, dat is er niet bij. Zoiets schrijf ik op en kijk of het na die vakantie nog van waarde is. Helemaal los: is wat utopisch gelet op eindverantwoordelijkheid, maar heerlijk andere dingen doen in een zelf gepland schema daar geniet ik mateloos van, voor mij dus echt vakantie. 


Ramesh Kalpoe (40), Amstelveen,interim manager, Kalpoe Consultancy

In geval van calamiteiten ben ik altijd bereikbaar; een paar telefoontjes kan ik tijdens mijn vakantie wel aan. Iedereen heeft wel recht op zijn vakantie en dat moet zoveel mogelijk gerespecteerd worden. Vakantie is om tot rust te komen en niet om gefrustreerd van te raken. Hiertoe probeer ik  proactief mijn zaken goed af te ronden en goed over te dragen. Managers die er bewust voor kiezen om altijd bereikbaar te zijn (dus ook buiten de vakantie) zouden meer aan zelfreflectie mogen doen want het probleem en de risico’s lijken mij groter dan hij denkt. Managers die ongewild worden benaderd zouden meer hun grenzen mogen aangeven en beter hun zaken vooraf regelen.


Michel van der Kleij (45), Delfgauw, Senior Unix/Linux Consultant, Tukcedo Services

Nee, doorwerken en e-mail checken hoeft niet. Ik maak zelf gewoon goede afspraken met collega's. Daarnaast heb ik een simpele stelregel: als de nood aan de man is kun je me altijd sms'en. Dan kan ik zelf altijd nog bepalen of ik reageer of niet om de ernst van de zaak vast te stellen.


Richard Kroezen (31), Vlaardingen, Director Benelux, IWConferencing BeNeLux

Mijn ervaring is dat je zoveel mogelijk moet delegeren aan de afdelingen en eventueel afrond voordat je op vakantie gaat.
Maar als manager of director vind ik dat je altijd bereikbaar moet zijn voor je afdeling, bedrijf omdat sommige problemen of verantwoordelijkheden alleen door jou opgelost of beslist kan worden. Hoort bij het vak en vooral in de ict-branche.
Ik heb er geen problemen mee als ze mij lastig vallen tijdens mijn vakantie. Het is tenslotte mijn toko.
Wel moet ik zeggen dat je als manager, director het in eigen handen hebt. Daar wil ik mee zeggen dat managers, directors hun emails lezen en antwoorden tijdens de vakantie, met alle gevolgen van dien.
Kortom, managers en directors zijn werk-, e-mail-, mobielverslaafd.


Michel de Man (40), Amsterdam, Accountmanager, Hitachi Data Systems

Als er een goede relatie is tussen werkgever/werknemer heb ik er geen bezwaar mee om soms op mijn vakantie-adres zakelijke aspecten op te lossen. Ik hoef niet door te werken maar ik heb in Hitachi Data Systems (HDS) in dit opzicht een toonbeeld van een zeer flexibele werkgever en dan wil je best iets terugdoen, ook op mijn vakantieadres. Ik heb er vorig jaar zelfs mijn vakantie voor verzet. Door de telefoon op de dag uit te zetten en alleen op vaste tijdstippen even aan te zetten en/of af te luisteren wordt ik verder niet lastig gevallen. Maar ik heb er bij deze werkgever weinig problemen mee.


John Roos (49), Rotterdam, Altran-CIS

Ik behoor tot de categorie dat ik daar geen problemen mee heb. Het werk wat je doet is vaak in projectomstandigheden waar je als manager een eindverantwoording in draag in het kader van beslissing of wat te doen vragen. Hiervoor wordt je goed voor betaald en er zijn vaak ook weer momenten dat je e.e.a weer kan compenseren. Enne...persoonlijk is mijn beroep (project/programmamanager/consultant) ook wel een passie waar ik in het kader van het professionaliseren veel (vrije) tijd in steek.


Pim Schoonderwoerd, Product Manager ICTnet, RAI ICTnet

Het doorwerken in vakantie en andere momenten buiten kantoortijd is een invulling van flexibel omgaan met werktijden. Zo werk je af en toe 's avonds en soms in het weekend of vakantie en soms ga je vroeg naar huis om iets leuks te doen.
Het is voor een werkgever niet zinvol als hij een werknemer heeft die tot 17.00 uur 'zit' en dan vanaf 14.30 uur niets zit te doen en dan braaf om 17.00 uur naar huis gaat. Hij heeft er meer aan dat de werknemer om 14.30 lekker naar het strand gaat en vervolgens in het weekend een briljant plan uitwerkt of toch nog even die buitenlandse klant belt....
Het is een kwestie van het door beide partijen professioneel invullen van een werkverhouding.


Johan Sijpkes (41), Veenhuizen, IT-manager

Ik word wel eens gebeld tijdens een vakantie. Ik check ook m'n zakelijke mail als ik de kans heb. Ik ervaar dit niet als 'werk', eerder een normale interactie met mijn werkgever voortvloeiend uit de betrokkenheid met het werk. Ik zorg altijd om mijn zaken in de "stabiele zijligging" achter te laten alvorens in het vliegtuig te stappen, maar heb er geen moeite mee advies te geven bij urgente problemen of vragen. Tevens blijf ik graag op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen mochten deze zich voordoen. Aan de andere kant, ik zou het vervelend vinden als de verwachting bestond dat ik substantieel werk zou moeten doen tijdens de vakantie of met futiliteiten gebeld werd. Ik denk dat ik hierin een gezonde balans heb in tegenstelling tot workaholics en control-freaks of de mensen die allergisch reageren op elk contact met de werkgever.

">
Els Timmerman (50), Herveld, Projectmanager, LogicaCMG

Ik draag tijdens mijn vakantie zaken over aan een collega en meestal gaat het goed, dus word ik tijdens mijn vakantie niet gestoord. In voorkomende urgentie gevallen ben ik wel bereikbaar. Ik luister mijn voicemail één maal per dag af en heb er geen problemen mee om terug te bellen. E-mail wordt afgehandeld met een automatische beantwoording, dus die bekijk ik helemaal niet tijdens mijn vakantie.


Geert Valk (37), Den Haag, Interim-(project)manager, Guts Consultancy

De bekende slogan 'niemand is onmisbaar' gaat in dit geval ook op. Het hangt naar mijn mening van twee dingen af; delegeren van managers en bedrijfscultuur.
Sommige managers kunnen of willen niet loslaten. In mijn ervaring kun je door het goed organiseren van je eigen werkzaamheden en ontwikkelen van een goed team een vakantie periode prima opvangen.
Daarnaast speelt een bedrijfscultuur van "altijd en overal bereikbaar zijn" een grote rol. De effectiviteit hiervan blijkt in de praktijk verwaarloosbaar. Een opgeladen manager is veel waardevoller voor een bedrijf. Hij/zij kan de nieuwe energie weer overbrengen op andere medewerkers.


Hans Vis (43), Naaldwijk, Consultant Concern IT Architectuur, FloraHolland

FloraHolland is een 24X7-bedrijf. Hoewel ict een onmisbare schakel hierin is, vinden we het binnen onze ict-afdeling belangrijk dat vakantie echt vakantie is. Tijdens mijn vakantie probeer ik niet aan mijn werk te denken. Soms lukt dat niet, zeker als tijdens de vakantie spannende trajecten lopen. Maar omdat ik er toch niets mee kan en vertrouw op mijn collega's, kan ik het weer makkelijk loslaten. De eerste dag na de vakantie is altijd spannend en leuk, want wat is er allemaal gebeurd


Robert van Weverwijk (25), Utrecht, Bell Services Nederland B.V. (in- en
outbound callcenter)

Mijn ervaringen zijn redelijk goed. Ik ben een controlfreak dus vind het prettig om in elk geval op de hoogte te blijven van wat er gebeurd tijdens mijn afwezigheid. Dat scheelt ook nog eens puinruimen bij terugkomst. Als je het verschil niet meer merkt tussen vakantieperiode en drukte, is het tijd een andere werkgever uit te zoeken en de oude te laten voor wat het is.


Edwin Weijdema (33), Zwolle, Technical consultant, Centric Managed ICT Services

Ik ben momenteel lekker aan het genieten van een welverdiende vakantie. Net voor de vakantie neemt de werkdruk altijd toe. Onderhanden werk wat moet worden afgerond of moet worden overgedragen aan collega's neemt altijd net iets meer tijd in beslag dan verwacht. Gelukkig heb ik goede en leuke collega's die zonder problemen de werkzaamheden tijdelijk overnemen en/of projecten bewaken die ik onder handen heb. Op vakantie neem ik nooit een laptop mee en ook het controleren van e-mail wordt tijdens die weken overgeslagen. Alleen voor zeer belangrijke zaken ben ik via de voice mail van mijn mobieltje te bereiken. Mocht er wel wat dringends op de voicemail staan vind ik het niet erg om tijdens mijn vakantie per telefoon te helpen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ga niet zeggen om wie het gaat, want ik weet dat het een kleine wereld is en je beter niet ruzie kan maken.

Maar 1 persoon loopt hier dood leuk te verkondigen dat het bij zijn bedrijf niet gebruikelijk is om mensen tijdens de vakantie lastig te vallen, maar viel mij zelf wel lastig tijdens de vakantie toen ik daar werkte. En niet zo'n beetje ook!

Sommige van dit soort artikelen in computable wordt dus een beetje gebruikt om het eigen bedrijf op te hemelen, terwijl er in de praktijk niets van klopt.

Ik ben wel behoorlijk kwaad nu!!!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.