Landelijk WiFi-netwerk in zicht

Dit artikel delen:

's Werelds meest geavanceerde gratis WiFi-netwerk is onlangs in gebruik genomen in het financiële hart van Londen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat ook een Nederlandse stad van een WiFi-netwerk is voorzien.

In het financiële district van Londen is sinds kort een gratis te gebruiken WiFi-netwerk actief. De draadloze internettoegang bestrijkt 22 kilometer langs de Theems. Na een kwartier gratis internet krijgen gebruikers een advertentie voorgeschoteld. Nog deze maand willen initiatiefnemers MeshHopper en Free-hotspot.com het netwerk uitbreiden. Het plan is om uiteindelijk heel Londen van WiFi te voorzien.


Het Engelse initiatief staat niet op zich. Al in tientallen Nederlandse gemeenten zijn door vrijwilligers gratis draadloze netwerken opgezet voor bewoners. Het bekendste initiatief is Wireless Leiden, dat in oppervlakte, aantal nodes en gebruikers het grootste WiFi-netwerk is in Nederland. Wireless Leiden bestrijkt ook buurgemeenten als Oegstgeest en Jacobswoude.

Landelijke ambities


De door vrijwilligers onderhouden netwerken breiden hun dekkingsgebied door samenwerking en fusies gestaag uit. Bedrijven gebruiken ze echter weinig omdat ze te weinig vertrouwen hebben in de kwaliteit.

Het Britse WiFi-bedrijf The Cloud ziet daarom kansen in een commercieel geëxploiteerd WiFi-netwerk. Het bedrijf wil Nederland-se stadscentra van betaalde WiFi voorzien. Naar Londens voorbeeld is The Cloud bezig om het zakelijke centrum van Amsterdam, van het Centraal Station tot en met de buitenste grachtengordel, aan elkaar te knopen. Ben van Dongen, de Neder-landse managing director van The Cloud, gaf eerder al aan dat ‘een stadsdekkend netwerk met onbeperkte toegang de enige manier is om tegemoet te komen aan de hoge verwachtingen van gebruikers.'

Met WiMAX schuiven stedelijke mobiele-breedbandambities verder op naar regionale en zelfs landelijke. De verwachting is dat WiMAX pas na de veiling van de licenties, in februari 2008, een verdere vlucht neemt.

In Nederland zijn commerciële toepassingen nog schaars. Vooral Casema en Worldmax zijn bezig om WiMAX op te bouwen en te testen. Op het Brabantse platteland heeft Casema een proef met WiMAX afgerond. Volgens Mirko Mensink, directeur Strategie & Partnership Management, ‘met succes.' Mensink kan niet exact vertellen over hoeveel jaar Casema over een landelijk dekkend netwerk kan beschikken: "Als we een licentie bemachtigen, zullen we WiMAX eerst aanbieden in het gebied dat wij met onze partners Home en Multikabel bestrijken. De rest van Nederland zal daarna volgen."

Worldmax, met Intel als hoofdinvesteerder, wil in drie tot vijf jaar tot een landelijke dekking komen. Het bedrijf is een WiMAX-proef begonnen in Amsterdam Zuid-Oost. Als de test goed verloopt wordt Amsterdam dit jaar de eerste stad met een volledige dekking. Worldmax wil het netwerk dit jaar uitbreiden in vier andere Nederlandse steden.

Volgens onderzoeksbureau Gartner zijn er in 2007 al 25 miljoen mobiele telefoons in omloop met WiFi-ontvangers. Dat aantal groeit naar 362 miljoen in 2010. Naar schatting zijn er in 2010 wereldwijd 61 miljoen consumenten die internetten via WiMAX. Een kwart van de internetgebruikers zal WiMAX in plaats van ADSL gaan gebruiken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-24T10:03:00.000Z Jorge Groen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.