1 op de 10 werkende Nederlanders kan zonder PC

Dit artikel delen:

Bijna 90 procent van de werkende Nederlanders heeft wel de beschikking over een computer op zijn werk. En daar zijn we sterk afhankelijk van. Slechts één op de tien werknemers zou namelijk prima kunnen functioneren zonder computer.

Niet meer dan 10 procent van de Nederlandse werknemers kan zijn werk verrichten zonder een computer. De rest raakt in moeilijkheden wanneer hun computer, om wat voor reden dan ook, uitvalt: ofwel het werk kan absoluut niet meer gedaan worden (69 procent) ofwel veel moeilijker en trager (21 procent). Dit blijkt uit onderzoek over werk en werken, dat onderzoeksbureau Trendbox heeft verricht. 

Wanneer de computer op het werk uitvalt zijn het voornamelijk mannen, 25 tot 34 jarigen en de hogere inkomens die met de handen in het haar zitten. Zij kunnen hun werk dan absoluut niet uitvoeren. Daarentegen zal men met name de vrouwen, jongeren, lager opgeleiden, inwoners van Oost Nederland en werknemers met een modaal inkomen, gewoon zien doorwerken bij een computerstoring.

Zonder hulp

Iets meer dan 10 procent verricht zijn/haar werk zonder hulp van de computer. Onder hen opvallend veel personen met een lage opleiding, beneden gemiddeld inkomen en inwoners in het Noorden van Nederland. Verreweg de meerderheid (86 procent) heeft wél de beschikking over een computer op de werkplek. En dan met name de 25 tot 34 jarigen, hoger opgeleiden, inwoners in de Randstad of Oost Nederland en ambtenaren.

Net als een computer, heeft bijna 90% van de werknemers in Nederland toegang tot het internet op de werkplek. De zelfstandig ondernemers, inwoners van Noord Nederland, hoger opgeleiden, 50-plussers en 25 t/m 34 jarigen, zelfs meer dan gemiddeld. Heeft men dus een computer dan heeft men derhalve ook bijna altijd toegang tot het internet. De afhankelijkheid van internet is echter minder.

Ruim een kwart van de werknemers (met name ambtenaren) kan het werk prima uitvoeren zonder hulp van het internet. Ongeveer een derde is hulpeloos zonder dit medium terwijl voor ruim 40 procent het werk moeilijker en trager wordt indien hen de toegang tot het wereldwijde web wordt ontnomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-10T11:30:00.000Z Redactie Computable/Computer Idee
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.