Managed hosting door True

Metastudie: Mobiel verhoogt kans op hersentumor

Dit artikel delen:
Openbaar vervoer

Uit een meta-analyse van een aantal onderzoeken naar de relatie tussen het langdurige gebruik van mobiele telefoons en het optreden van kanker, concluderen twee Zweedse professoren dat wie een mobiele telefoon meer dan tien jaar gebruikt een groter risico heeft om hersenkanker te krijgen.

Volgens een studie door Professor Lennart Hardell van het universiteitsziekenhuis van Örebro en Professor Kjell Hanson Mild van de universiteit van Umeå hebben mensen die minimaal tien jaar lang met een mobiele telefoon hebben gebeld, en die telefoon in die periode minstens één uur per werkdag hebben gebruikt, ruim twee keer zoveel kans hebben op het krijgen van bepaalde typen hersentumoren. De hersentumor blijkt vaker op te treden aan de kant van het hoofd waar de mobiele telefoon het meest is gebruikt.

Hardell en Mild kwamen op hun conclusies na analyse van achttien eerdere onderzoeken naar dit verband. Elf van deze onderzoeken concentreerden zich op mensen die gedurende minstens tien jaar een mobiele telefoon hadden gebruikt. Door alle onderzoeksresultaten op te tellen en aan een meta-analyse te onderwerpen konden de onderzoekers concluderen dat na tien jaar gebruik van een mobiele telefoon de kans dat zich een  acoustisch neuroma ontwikkeld aan de gehoorzenuw 2,4 keer zo groot is. De kans op een glioma verdubbelt na die periode.

Volgens de Zweedse onderzoekers is voorzichtigheid geboden in de omgang met mobiele telefoons. Kinderen zouden volgens de professoren beter helemaal geen mobiele telefoons moeten gebruiken, omdat hun zenuwstelsel en brein nog in ontwikkeling is.

De studie is gepubliceerd in het septembernummer van het wetenschappelijke tijdschrift Occupational Enviromental Medicine.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-15T11:30:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.