Managed hosting door True

Microsoft haalt smartphone binnen voor beheer

Dit artikel delen:

Beheer staat tegenwoordig in de aandacht, niet in het minst door de nieuwe beheersoftware van Microsoft. Smartphones genieten ook groeiende attentie en de daarop aanwezig data dient ook beheerd te worden. Microsoft doet komend jaar mee.

Smartphones die draaien op de aankomende versie 7 van Windows Mobile (codenaam Photon) kunnen beheerd worden met het System Center-pakket van Microsoft. Daarmee worden de mobiele apparaten ook aangesloten op de Active Directory-software van de Windows-producent. Dit gebeurt komend jaar met de komst van de Mobile Device Manager (MDM) 2008 voor System Center. Die software moet in het tweede kwartaal van 2008 uitkomen, net als de volgende versie van Windows Mobile.

In de papieren editie van Computable (vrijdag 26 oktober 2007) staat deze week een test van Microsofts nieuwe beheersoftware System Center.

Dezelfde bedrijfspolicies

Door de komende aansluiting op Microsofts beheersoftware vallen smartphones dan onder dezelfde bedrijfspolicies en ict-infrastructuur als reguliere client-apparatuur zoals desktop-pc's. Policies voor de smartphones kunnen bijvoorbeeld encryptie opleggen, applicaties toesturen en zelfs zo ver gaan als het uitschakelen van de ingebouwde digitale camera of de WiFi-functionaliteit. Zo zou elke Windows Mobile-telefoon, ongeacht de herkomst, in een handomdraai te converteren zijn naar een strak beheerd bedrijfsapparaat.

Dit betreft dan wel nieuwe toestellen met de nieuwe Windows Mobile-versie. Microsoft laat weten dat oudere smartphones, inclusief huidige dus, de integratie met Active Directory niet ondersteunen. De softwareproducent zegt wel toe samen te werken met telefoonleveranciers als HTC, Motorola, Palm en Intermec om die apparaten op te waarderen naar de komende, nieuwe Windows Mobile-versie.

MS zoekt groei

Microsoft-ceo Steve Ballmer onthulde de nieuwe beheersoftware voor smartphones gisteren op de telecombijeenkomst Wireless IT and Entertainment van de Amerikaanse branchevereniging CTIA (Cellular Telecommunications Industry Association). De topman zette daarbij de strategie van zijn bedrijf uiteen voor groei in de smartphonemarkt. De voornaamste concurrenten zijn marktleiders Nokia en RIM, elk met eigen besturingssysteem voor hun smartphones.

Ballmer bezweert dat Microsoft het zoekt in de samenwerking met telecombedrijven en andere spelers in de industrie. "Wij willen niet concurreren maar samenwerken", aldus Ballmer, die hamert op het belang van applicaties van derden om de mobiele industrie aan te jagen. Hij stelt daarmee eenzelfde model voor als dat van de pc-industrie én haalt tegelijk uit naar de gehypte en hippe iPhone. Die smartphone mocht van Apple aanvankelijk geen applicaties van derden draaien. Apple brengt in februari echter een software-ontwikkelpakket (SDK) uit waarmee dat dan toch - officieel goedgekeurd - mogelijk wordt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er staat een fout in dit artikel. System Center Mobile Device Manager werkt in combinatie met een update van Windows Mobile 6.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-24T13:11:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.