Managed hosting door True

Nog jaren wachten op mobiel betalen

Dit artikel delen:

Een proef van onder andere de Rabobank en C1000 verliep bovenverwachting. Mobiel betalen werkt. Zowel gebruikers als ontvangers zijn enthousiast. En toch is het project opnieuw stilgelegd. Gaat de telefoonportemonnee er ooit nog komen?

De Rabobank, C1000, KPN en het RFID Platform hielden afgelopen half jaar een proef met mobiel betalen via speciale telefoons. Klanten van een C1000-vestiging in het Zuid-Hollandse Molenaarsgraaf betaalden door hun mobieltje tegen de kassa te houden en op de gsm een code in te voeren - de telefoon fungeerde als pinpas.

"Ik heb nog nooit een proef gezien waarbij de gebruikers zo enthousiast waren", vertelt rechtswetenschapper Bart Schermer van het RFID Platform Nederland op de website van het blad Sprout. "Iedereen vond het betalen makkelijk en veilig."

Reden genoeg voor ondernemers om zelf na te denken over het invoeren van mobiel betalen. Alleen, dat is voorlopig verspilde moeite. De telefoonportemonnee is, alle positieve testen ten spijt, verder weg dan ooit.

Waarom laat de pinmobiel zolang op zich wachten?

  • De komst van het nieuwe Europese betaalsysteem Sepa gooit roet in het eten. Hierdoor is het onzeker of de Nederlandse pin-standaard, die voor de testen werd gebruikt, blijft bestaan. De inzet van de overheid was dat pin ergens rond 2012 plaats zou maken voor Sepa. Maar onder meer het Platform Detailhandel heeft daar al tegen geprotesteerd: winkeliers willen PIN behouden. Sepa houdt in: nieuwe apparatuur aanschaffen. En daar hebben de winkeliers geen zin in. Pin zou moeten werken binnen Sepa, stelde het platform. Of dat gaat lukken is uiterst onzeker. Tot Sepa is ingevoerd kunnen zowel banken als winkeliers geen nieuw betaalmiddel invoeren, zo is de gedachte.
  • Het draadloos betalen in de proeven van Rabobank en nu nog lopend experiment Payter, werkt alleen met telefoons met een NFC-chip van het Eindhovense NXP. Die radiochip zorgt voor de draadloze communicatie. Maar nog geen handjevol toestellen heeft zo'n chip. Ook op de mobiele telefoonbeurs Mobile World Congress werden geen nieuwe telefoons met NFC gepresenteerd. Kortom: ook fabrikanten kijken de kat uit de boom.
  • Alternatieven voor het systeem uit de C1000-proef zijn een prepaidsysteem en een mobiele variant op iDeal. Die laatste optie is verre van ideaal. Betalen aan de kassa zou ernstig vertragen.
  • Ook het prepaidsysteem, waarmee wordt geëxperimenteerd in Rotterdam (het eerder genoemde Payter), lijkt het niet te gaan worden. Schermer denkt dat zo'n systeem minder kans van slagen heeft, omdat het aansluiten van winkels minder snel gaat. Het is ook onhandig omdat het geen onderdeel is van het gewone betalingsverkeer via de bank. Bovendien: "Dit werkt alleen als gebruikers er overal mee terecht kunnen. Dus niet alleen in de supermarkt, maar ook bij de slager, de bakker en andere winkels."

Volgens Schermer is inhaken op bestaande betaalsystemen het beste. "We wilden per se dat de proef onder PIN zou werken, omdat dat voor mensen vertrouwd is en de infrastructuur er al ligt. Bovendien werkt het dan samen met de eigen bankrekeningen. Dat is makkelijker dan dat je telkens een tegoed moet laden."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zo zie je maar dat ze in Brazilie zelfs al verder zijn.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-20T10:03:00.000Z Redactie Sprout
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.