Managed hosting door True

NRC als eerste krant op elektronisch papier

Dit artikel delen:

Als eerste dagblad verschijnt NRC Handelsblad met een editie die te lezen is met een e-reader. Eerder meldde de krant dat er pas een elektronische editie zou komen als de leesapparaten beter bekend zijn.

NRC Handelsblad heeft de eerste stap gezet in de richting van afschaffing van papier. Het PCM-dagblad is sinds vandaag de eerste Nederlandse krant die te lezen is met een e-reader.

Opvallend is dat Gert Jan Oelderink, uitgever van het NRC Handelsblad, drie maanden geleden aan de collega's van Emerce kenbaar maakte dat deze leesapparaten nog niet bekend genoeg zouden zijn om een digitaal krantenabonnement te verspreiden onder de lezers. NRC Handelsblad was volgens eigen zeggen eind november nog niet bezig met praktijkproeven om een digitale versie van de krant te verspreiden op elektronisch papier.

Wachten

Het was de bedoeling te wachten met e-paper-apparaten tot het voor een grote groep lezers aantrekkelijk genoeg zou zijn. Volgens Oelderink zou de doorbraak van deze apparaten komen over ‘twee tot drie jaar’. Dat moment lijkt eerder te komen dan verwacht. Als e-paper is de volledige krant, inclusief alle katernen en bijlagen, beschikbaar voor iedereen met een iLiad e-reader.

Zowel digitale boeken, kranten als andere documenten worden gelezen van iRex Technologies’ iLiad. Ook het maken van aantekeningen is mogelijk. Het apparaat werkt met de e-ink display-technologie. Met elektronische inkt zijn de letters op het scherm even scherp als geprinte letters op papier.

Als eerste

Met een e-paper-abonnement op NRC Handelsblad heeft de lezer de krant als eerste binnen handbereik. De krant is op doordeweekse dagen al beschikbaar vanaf 15.00 uur. De iLiad en e-paper zijn verkrijgbaar in de webwinkel van NRC Handelsblad. Het downloaden van één editie duurt ongeveer 20 seconden, via WiFi.

Bestaande abonnees van NRC Handelsblad betalen 499 euro voor het apparaat. Zij ontvangen het e-paper-abonnement gratis. De iLiad in combinatie met een e-paper-jaarabonnement op NRC Handelsblad kost 699 euro. Daarbij inbegrepen is een usb-stick (1Gb) met daarop enkele e-books, zoals De Goede Stad van Geert Mak en het e-zien van Fokke & Sukke. De iLiad en e-paper zijn ook verkrijgbaar in de boekwinkels van selexyz.

NRC Handelsblad is niet de eerste krant die beschikbaar is als e-paper. Webwinkel Amazon lanceerde in november een eigen e-booklezer, de Kindle, waarop kranten als Wall Street Journal en Washington Post te lezen zijn.

Willem Endhoven, hoofd Marketing en Business Development van iRex Technologies, geeft tijdens Emerce insight Publishing inzicht in de uitgeefmogelijkheden van de e-booklezer, die in samenwerking met Philips is ontwikkeld.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"NRC Handelsblad was volgens eigen zeggen eind november nog niet bezig met praktijkproeven om een digitale versie van de krant te verspreiden op elektronisch papier."

Nou dat blijkt. De ePaper is duidelijk zonder uitgebreid getest te zijn op de markt gezet. Vier maanden na de introductie zit het nog vol kinderziektes. Hele artikelen zien eruit alsof ze door de mixer gehaald zijn (afgelopen vrijdag was ongeveer de helft van de artikelen in CS en de boekenbijlage op deze manier onleesbaar). De mediapagina's zijn een grote brei. Kolommen met meerdere artikelen verschijnen in de ePaper als een artikel met een lange alinea, zonder enige opmaak of witregels. Links werken regelmatig niet. De krant komt zonder waarschuwing soms uren te laat. Bijlagen ontbreken plotseling. Zie http://wiki.mobileread.com/wiki/NRC_ePaper voor meer informatie.

Ook de iLiad zelf lijkt geadopteerd zonder de rooskleurige voorstelling van de mogelijkheden van dit apparaat die iRex geeft eens stevig aan de tand te voelen. De wifi-ondersteuning is zeer gebrekkig en maakt de slogan 'het NRC verschijnt voortaan waar u verschijnt niet waar; De levertijd kan oplopen tot 3 weken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-06T11:28:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.