Intel verwacht veel van 'luie processor'

Dit artikel delen:

Intel heeft hoge verwachtingen van een nieuwe generatie 'ultramobiele' internetapparaten. De chipfabrikant zegt met zijn Atomplatform de voorwaarden (prestaties en energiezuinigheid) te kunnen scheppen voor een bevredigende mobiele internetervaring. Binnen twee maanden liggen de eerste mobiele internetapparaten op basis van het Atomplatform in de winkel.

"Dit is een ongelooflijk luie processor. Als jullie je gedroegen als deze Atomprocessor, werden jullie vandaag nog ontslagen." Dat zei Anand Chandrasekher, VP van Intels Ultra Mobility Group woensdag op het Intel Developer Forum (IDF) in Shanghai over de Atom-processorfamilie. Hij doelde met zijn woorden op het talent van de Atomprocessorfamilie om meteen in een diepe slaap te vallen zodra dat mogelijk is.

Japanners ontevreden over mobiel internet

Intel verwacht veel van een nieuwe generatie mobiele internetapparaten, die klein genoeg gaan zijn om in je broekzak mee te nemen. Chandrasekher: "Elke dag spenderen wij met zijn allen drie miljard minuten aan sociaal netwerken op het internet. De hele industrie staat om die reden de trappelen om het internet mobiel te maken." Chandrasekher benadrukte hoe belangrijk het is dat die mobiele internetervaring bevredigend is. Hij haalde een onderzoek aan onder Japanse gebruikers van mobiel internet: "Vijfentachtig procent van hen is niet tevreden over de internetprestaties van hun handhelds."

Eerste mobiele ‘Atom'-apparaten verkrijgbaar in juni

Volgens Chandrasekher zullen de eerste mobiele internetapparaten (Mobile Internet Devices - MIDs) met Atomarchitectuur (van onder andere Panasonic, Lenovo en Toshiba) binnen zo'n twee maanden verkrijgbaar zijn. Intel lanceerde de Atom (hiervoor bekend onder de codenaam Menlow) in maart.

Moorestown: Systeem-op-een-chip

Chandrasekher toonde ook al een prototype van een Moorestown-moederbord. Moorestown moet in 2009 de opvolger worden van het  Atomplatform. "Dit is het kleinste moederbord ter wereld", zei Anand Chandrasekher, terwijl hij een printplaat van zo'n tien bij zeven centimeter tussen zijn vingers omhoog hield. "Hij zal het hart vormen van een nieuwe generatie machines." Het Moorestownplatform voor ‘ultramobiliteit' combineert processoren en andere systeemcomponenten op één enkele chip.

Intel Atom

Intel Atom is de naam van een nieuwe familie van energiezuinige processors van Intel. Deze processors (voorheen bekend onder de codenamen ‘Silverthorne' en ‘Diamondville'), zijn speciaal ontworpen voor mobiele internetapparaten (Mobile Internet Devices - MIDs) en voor een nieuwe klasse van eenvoudige en betaalbare computers voor - met name - internetgebruik.

De Intel Atom processor is gebaseerd op een nieuwe microarchitectuur die speciaal is ontwikkeld voor compacte apparaten met een laag energiegebruik. De processor is compatibel met de Intel Core 2 Duo instructieset. Het ontwerp ondersteunt meerdere programma-‘threads'. Dit alles past op een chip van slechts 25 mm2, waarmee dit Intels kleinste meest energiezuinige processor tot nu toe is. Er passen 11 Intel Atom processors  - met elk 47 miljoen transistors - op een oppervlakte ter grootte van een Amerikaanse penny, ongeveer even groot als een muntje van 10 eurocent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-02T08:30:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.