Managed hosting door True

Nederland verbetert ICT-concurrentiepositie

Dit artikel delen:

Ons land is gestegen op de wereldwijde ranglijst van internationale concurrentiepositie op ict-gebied. Uit de meest recente e-readiness monitor van IBM blijkt dat Nederland wereldwijd op de zevende plaats staat en in Europa op de derde.

Nederland is op de wereldwijde ranglijst van internationale concurrentieposities op ict-gebied omhoog geklommen. Ons kikkerlandje staat hiermee op de 7e positie. Dat blijkt uit de e-readiness monitor van IBM die woensdag 9 april werd gepresenteerd tijdens de bijeenkomst 'Hoe e-ready is Nederland?' dat het Electronic Commerce Platform Nederland organiseerde.

Opvallend is dat Nederland op het gebied van connectiviteit en technologische infrastructuur na Zwitserland de tweede positie ter wereld inneemt. Verder behoort Nederland tot de best presterende landen wereldwijd op het gebied van overheidsbeleid en visie.

ICT-gebruik

Aandachtspunten voor Nederland zijn er ook. Zo is versterking van het ict-gebruik, zowel door consumenten als bedrijven wenselijk. Hierbij spelen factoren als e-vaardigheden en vertrouwen in veilig internetgebruik een rol. Ook zijn er nog verbeteringen mogelijk bij de dienstverlening van de overheid door meer e-government in te zetten.

Uit het onderzoek blijkt dat Aziatische landen zich blijven verbeteren terwijl de meeste West-Europese landen stagneren. Nederland staat op de derde plaats in West-Europa en wereldwijd op de 7e positie. Dit is een verbetering ten opzichte van 2007. De Verenigde Staten voeren de lijst aan.

Stijgende trend

De positie van Nederland heeft de afgelopen jaren wat geschommeld. Toch kan over de periode sinds 2001 een gestaag stijgende trend worden geconstateerd.

De e-readiness wordt gemeten aan de hand van bijna honderd kwalitatieve en kwantitatieve criteria binnen zes aandachtsgebieden. Deze aandachtsgebieden zijn: connectiviteit en technologische infrastructuur, bedrijfsomgeving, de mate waarin e-business is geadopteerd door consumenten en bedrijven, overheidsbeleid en -visie, sociale en culturele omgeving en de juridische omgeving.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-10T09:43:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.