Zeven grootste ICT-uitdagingen volgens Gartner

Dit artikel delen:

Belangrijke ict-uitdagingen in de komende vijfentwintig jaar zijn het honderdvoudig opvoeren van de productiviteit van programmeurs, het ontwerpen van applicaties die gebruikmaken van parallelle verwerking en het ontwikkelen van betrouwbare langetermijnopslag. Dat zegt Gartner.

Op een Gartner-symposium in Las Vegas hebben analisten de zeven belangrijkste ict-uitdagingen gepresenteerd voor de komende vijfentwintig jaar.

1: Weg met de stekkers

De tsunami van mobiele apparaten die ons overspoelt, schreeuwt volgens de analisten om een gebruiksvriendelijker manier van opladen dan batterijtjes verwisselen of mobiele apparaten aan een stopcontact vastnagelen. Volgens Gartner kwam het beroemde Massachusetts Institute of Technology (MIT) in juli 2007 het verst tijdens een experiment met draadloze stroomtoevoer (ja, dat bestaat!). Commerciële toepassingen van deze techniek liggen echter nog niet in het verschiet.

2: Parallel programmeren

Ook al beweren sommige topmannen van Intel het tegendeel, aan de verkleining van transistoren moet een keer een eind komen. Chipfabrikanten zoeken hun heil daarom steeds meer in het bouwen van multiprocessor-, multicore- en multithreadingsystemen. Die toenemende hardwarecomplexiteit roept echter ook toenemende softwarecomplexiteit op. Helaas zijn er momenteel nog onvoldoende softwarematige gereedschappen die parallelle verwerking kunnen ondersteunen.

Het grote probleem volgens Gartner is dat het niet zo eenvoudig is om rekenproblemen op te splitsen in kleinere problemen die door aparte processoren kunnen worden opgelost. Er moet daarom goed worden uitgevogeld hoe je processen effectief opbreekt in subprocessen, hoe je taken plant zodat ze gelijktijdig uitgevoerd kunnen worden en welke architectuur een parallel verwerkingsproces het best ondersteunt.

3: Weg met het invoermiddel

De visie van het onderzoeksbureau op het gebied van invoermiddelen is niet kinderachtig. Gartner wil niet alleen af van de muis en het toetsenbord, maar gewoon van alle invoermiddelen. Geen compromissen, maar overstappen op een combinatie van handgebaren, spraakherkenning, natuurlijke taal-synthese enzovoort. En dat allemaal realtime.

4: Automatische spraakvertaling

Ook op het gebied van machinevertaling schetst Gartner wijdse vergezichten: "Als eenmaal de horde van de natuurlijke taalverwerking door computers is genomen, neemt de [onderzoeks]complexiteit verder toe wanneer computers vertalingen en taal moeten produceren die begrijpelijk zijn voor een mens." Dat is nogal wat, maar de analisten zien al wel een voorzichtige start van dit communicatiewalhalla: "Er bestaan al enkele rudimentaire systemen voor basale spraakvertaling."

5: Betrouwbare langetermijn opslag

Gartner: "De huidige technologie moet het vuur aan de schenen worden gelegd om de 161 Exabytes aan digitale informatie, die volgens Francine Berman jaarlijks worden geproduceerd, gedurende twintig jaar op te slaan. De barrières die moeten worden overkomen zijn onder andere formaat, hardware, software, metadata en het terugvinden van informatie."

6: Het opvoeren van de productiviteit van programmeurs

Volgens de onderzoekers neemt de vraag naar software zodanig toe, dat de productiviteit van ontwikkelaars drastisch moet stijgen, met ongeveer factor honderd. Goede softwaretools vormen volgens hen slechts de druppel op een gloeiende plaat. Hergebruik van code biedt betere perspectieven.

7: De financiële consequenties van ICT-investeringen

Wat is de zakelijke waarde van ict? Het kwantificeren van het antwoord op deze vraag is volgens Gartner een belangrijke uitdaging. Een complicerende factor daarbij is dat de rekenmethoden die daarvoor nodig zijn kunnen verschillen per organisatie.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Typisch Gartner, ken ze zo twintig jaar en dit soort koffiedik kijken is nog steeds niet verdwenen.

Voetjes op de vloer houden beste mensen.

Sp1 is heel snel opgeleverd.
De programmeurs maakten gebruik van spraakherkenning.
Ze maakte geen gebruik van input apparaten waardoor ze zelfs achter de koffie apparaat nog via spraakherkenning code konden invoeren, door naar hun werkplek te schreeuwen. De back-ups werden gereduceerd omdat Vista weinig ruimte inneemt ehmm.
Multitasking is in Sp1 zo uitgevoerd dat je zowel met spraak als met invoer gelijk tijdig met MS word kan werken je schreeuwt, "het is het wel en tikt het is het niet".

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-14T06:01:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.