Operators openen netwerken voor programmeurs

Dit artikel delen:

Tien aanbieders van mobiele telefonie gaan de techniek op hun netwerk openstellen voor externe programmeurs. Ontwikkelaars krijgen hiervoor toegang tot de API's en kunnen zo nieuwe mobiele diensten bouwen.

Tien wereldwijd opererende mobiele telecomaanbieders stellen delen van de techniek op hun netwerken open voor derden. Programmeurs kunnen met op die manier nieuwe mobiele diensten ontwikkelen voor de eindgebruiker. Dat is het resultaat van een experiment van de GSM Association (GSMA), de koepelorganisatie waarvan nagenoeg alle mobiele aanbieders ter wereld lid zijn. Op de officiële website is nog weinig informatie te vinden. Ook zijn de tien participanten nog niet bij name bekend, al lijkt Vodafone een van de betrokkenen.

Het besluit blijkt uit een voortgangsverslag van de ontwikkelingen bij het zogeheten GSMA 3rd Party Access-initiatief, meldt weblog Open Gardens. De site baseert zich op informatie van twee Vodafone-techneuten.

API

Volgens telecomadviseur Ajit Jaokar gaan tien beheerders van mobiele netwerken hun API's ter beschikking stellen. Application Programming Interfaces zijn technische bruggetjes die toegang geven tot het hart van de netwerken. De netwerkeigenaar bepaalt welke delen van zijn netwerk publiekelijk beschikbaar komen en kan controle uitoefenen over wie wel of geen toegang krijgt tot de API's.De blog meldt dat de API's in het najaar van 2008 beschikbaar komen in een besloten omgeving. In 2009 moeten de eerste applicaties live gaan.

Ontwikkelaars van webdiensten en software krijgen toegang tot API's voor zaken als facturatie, het versturen van berichten, locatiebepaling, verbindingen, instellingen voor gebruik in het buitenland en het gebruikersprofiel ('Billing, Messaging, Location, Connection, Roaming State, User Profile'). De specificaties van de schema's van deze API's zijn nog niet bekend. De aanbieders roepen ontwikkelaars op om te melden wat voor soort informatie ze wensen.

Presenteerblaadje

Het voordeel voor programmeurs van dit soort API's is dat ze niet meer hoeven te gissen hoe hij toegang moet krijgen tot onderdelen van het netwerk van een specifieke operator. Hij krijgt de informatie over http(s)-toegang op een presenteerblaadje voorgeschoteld. Telecomaanbieders hebben het voordeel dat er naast spraak- en sms-verkeer nieuwe diensten op hun netwerken beschikbaar komen, wat aantrekkelijk is voor klanten en dus kan leiden tot verkoop van meer of grotere (data-)abonnementen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-03T10:50:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.