Silverlight komt niet op iPhone, wel op Android

Dit artikel delen:

Microsoft probeert zijn platform Silverlight te slijten aan mobieltjesfabrikanten. De softwaregigant wil zo het ingeburgerde Flash van Adobe naar de kroon te steken. Bij Apple's iPhone lukt dat niet, maar bij Android waarschijnlijk wel.

Het is onwaarschijnlijk dat Silverlight wordt geïntegreerd in de software van de iPhone. Apple, fabrikant van de hippe smartphone, staat Microsoft niet toe om de applicatie aan te bieden in zijn toepassingenwinkel AppStore. Dat zegt Scott Guthrie, vice president van Microsofts .Net ontwikkeldivisie.

Ria's

Silverlight is een platform voor het gebruik van rich internet applicaties (ria's) op pc's en mobiele telefoons. Ria's zijn zowel geavanceerde webapplicaties, als ook desktopapplicaties met webfunctionaliteit. Met Silverlight hoopt Microsoft het ingeburgerde Flash van Adobe naar de kroon te steken. Het mobiele gebruik van Silverlight staat echter nog in de kinderschoenen. Er is de softwaregigant daarom veel aan gelegen om het gebruik van Silverlight niet alleen op pc's, maar ook op mobiele telefoons te stimuleren.

Microsoft houdt ook de ontwikkelingen van het nieuwe mobielebesturingssysteem Android met meer dan gemiddelde interesse in de gaten, vertelt Guthrie. Dat platform is open source en de bijbehorende toepassingenwinkel, die momenteel door Google wordt aangelegd, biedt volgens hem wel mogelijkheden voor Silverlight. 

De topman sluit niet uit dat het programma zelfs op de allereerste Android-telefoon kan worden gezet. Dat mobieltje, de HTC G1, ligt op 22 oktober 2008 in de schappen van de telecomaanbieder T-Mobile USA. Mobieltjesfabrikant HTC is een hechte partner van Microsoft.

Flash

Op dit moment is Adobe Flash heer en meester op het gebied van rich internet applications. Het programma draait op 98 procent van alle pc's en op 90 procent van alle mobiele telefoons met internetverbinding. Om deze dominante positie te doorbreken, sloot Microsoft eerder een overeenkomst met mobieltjesbouwer Nokia voor de integratie van Silverlight in Nokia's mobiele besturingssysteem Symbian. Hoewel in dat systeem ook Adobe Flash is ingebouwd, zou die overeenkomst ook een flinke groeispurt voor Silverlight betekenen.

Meer informatie

De wedloop tussen Flash en Silverlight is wel begonnen, maar nog niet beslist.

Voorbeelden van rich internet applications en hoe je ze kunt maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ja goed artikel!!! Duidelijke informatie. Vraag me af wat de toekomst word van Silverlight, ziet er veelbelovend uit! Ik heb ook een artikeltje geschreven, misschien leuk te vermelden?

http://www.q-5.nl/blog/webdesign/silverlight-de-informatie-die-je-nodig-hebt/

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-20T15:58:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.