KPN hekelt ruimte nieuwkomers WiMAX-veiling

Dit artikel delen:

Telecombedrijf KPN is het niet eens met de voorwaarden voor de veiling van de 2,6GHz-frequentieband. Er wordt volgens de operator te veel ruimte vrijgelaten voor nieuwkomers. Dat vertelt woordvoerder Steve Hufton van KPN. De operator heeft inmiddels een brief gestuurd naar het Agentschap Telecom, die de voorwaarden eind oktober publiceerde.

Eind oktober publiceerde het Agentschap, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, de voorwaarden van de veiling van frequenties die aanbieders kunnen inzetten voor mobiele breedbandtechnologie als WiMAX en long-term evolution (lte). De instantie reserveert 70 procent van de beschikbare ruimte voor nieuwe marktpartijen. De Tweede Kamer had gevraagd om bij de veiling met nieuwe toetreders rekening te houden.

'Het huidige voorstel gaat veel verder dan waar de Kamer om vroeg', vertelt Hufton. 'Bestaande operators worden ernstig beperkt in de ruimte die ze kunnen krijgen. Dat heeft uiteindelijk gevolgen voor de consumenten en voor BV Nederland als geheel. We hebben ruimte nodig voor lte, maar in de 2,6MHz-band wordt dat nu problematisch.' De technologie lte is door KPN gekozen als opvolger van umts.

Profijt

'Concurrentie is prima, maar de BV Nederland moet er wel profijt van hebben', zegt de KPN-woordvoerder. 'Er moet wel iets voor terugkomen. Een stabiele partij en geen eendagsvlieg. Ook zou de frequentie wel landelijk moeten worden ingezet.' De huidige voorwaarden verplichten bij verworven frequenties slechts een minimale dekking van twintig vierkante kilometer. Potentiële nieuwkomers, zoals kabelaars Ziggo en UPC, zijn juist bang dat de grote aanbieders de verworven frequenties ongebruikt laten om zo de concurrentie te willen beperken.

Eerder had T-Mobile zich al negatief uitgelaten over de beoogde veilingvoorwaarden, omdat het bedrijf slechts mag bieden op een kavel van in totaal 10MHz. KPN mag bieden op in totaal 20MHz en Vodafone op 25MHz.

2,6 GHz-frequentieveiling

Met de voorgenomen veiling wordt de frequentieband rond 2,6 gigahertz (GHz) verdeeld onder geïnteresseerde marktpartijen. Hoewel de veiling in de volksmond WiMAX-veiling wordt genoemd, kan de vrijgekomen frequentie worden gebruikt voor verscheidene soorten communicatietechnologie.

Behalve de nieuwe mobiele breedbandverbinding WiMAX kan de frequentie bijvoorbeeld ook worden ingezet voor de concurrerende technologie lte (long-term evolution). Bovendien kan de bestaande umts-dekking met de vrijgekomen bandbreedte worden uitgebreid. Het ministerie heeft geen voorkeur voor de uiteindelijke technologie die op de frequenties worden gebruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Ministerie reserveert 2,6 GHz voor nieuwkomers

Magere opbrengst breedbandveiling verwacht

Extra kavel vertraagt WiMAX-veiling tot 2010

Veel Europese WiMAX-veilingen zijn vertraagd

Kamermotie dwingt tot uitstel WiMAX-veiling

Kamer hoopt op 276 miljoen uit WiMAX-veiling

'Aanpassing WiMAX-veiling kost gewoon tijd'

WiMAX-veiling krijgt online primeur

Voorwaarden WiMAX-veiling zijn 'belachelijk'

KPN begint in najaar 2010 met 4G-tests

Tele2 bouwt LTE liefst samen met concurrent

'Landelijk LTE alleen na herverdelen frequentie'

2,6 GHz-veiling levert ruim 2,6 miljoen euro op

12 kavels blijven ongebruikt in 2,6 GHz-veiling

UPC, Ziggo en Tele2 verkrijgen 2,6 GHz-licentie

2,6 GHz-frequentieveiling gaat van start

Geen 9, maar 5 deelnemers bij frequentieveiling

EZ blij met gerechtelijk groen licht voor veiling

EZ wint rechtszaken tegen Vodafone en KPN

Ook Vodafone start rechtszaak frequentieveiling

KPN daagt Agentschap over frequentieveiling

Negen deelnemers bij WiMAX-veiling 20 april

EZ organiseert WiMAX-veiling in april

KPN wijst Kroes op telecomdossiers

KPN overweegt om Duits netwerk te delen

Ziggo moet nog kiezen tussen WiMAX en LTE

EZ vindt kritiek KPN op veiling onterecht

KPN: EZ mist langetermijnvisie telecom


Reacties

Wat een leuke mensen zijn die KPN'ers toch ook! Ze hadden eind jaren negentig geen moeite er mee dat het toenmalige Libertel veel te weinig GSM-kanalen had om een goede netwerkplanning te kunnen garanderen. Zelf hadden ze die ZEKER wel. Opeens is het niet in het voordeel van de gelegaliseerde misdadigers en dan gaan ze janken!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-06T17:22:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.