EZ vindt kritiek KPN op veiling onterecht

Dit artikel delen:
bezwaar kritiek inspraak

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) is niet onder de indruk van de kritiek die KPN heeft op het telecombeleid van de overheid. De aanbieder krijgt wel degelijk voldoende ruimte om de nieuwe technologie lte in Nederland op te tuigen en in 2010 presenteert het ministerie de langetermijnvisie waar KPN op wacht. Dat meldt EZ-woordvoerder Edwin van Scherrenburg.

De telecomaanbieder uitte begin november kritiek op de voorwaarden die het ministerie stelt aan de veiling van de 2,6GHz-frequentieband. Er zou te veel ruimte worden gereserveerd voor nieuwkomers, waardoor de drie bestaande aanbieders van mobiele telefonie te weinig mogelijkheid krijgen voor de uitrol van nieuwe technologie zoals lte, de opvolger van umts.

'KPN kan in de veiling twintig megahertz verwerven. Dat is het minimum dat nodig is voor lte', zegt Van Scherrenburg. 'Daarnaast heeft KPN verschillende alternatieven voor handen. Zo worden hun bestaande vergunningen straks geflexibiliseerd, zodat ook daar mobiele breedband kan worden gestart.' Het ministerie besloot in oktober dat telecomfrequenties in de toekomst kunnen worden ingezet voor om het even welke technologie.

Ruimte teruggegeven

De EZ-woordvoerder wijst er bovendien op dat KPN in de zomer zestig megahertz aan ongebruikte frequentieruimte heeft teruggegeven aan de overheid. 'Dat zij te weinig ruimte zouden hebben, kun je je dus afvragen.' Eind juli gaf de aanbieder de ongebruikte umts-frequenties van dochterbedrijf Telfort terug om zo een dwangsom van in totaal veertig miljoen euro te ontlopen.

Naast de veilingvoorwaarden verwijt KPN de overheid ook geen heldere en gecoördineerde visie op het toekomstig gebruik van telecomfrequenties te hebben. EZ is het daarmee niet eens. 'Het speelveld is helder', vertelt Van Scherrenburg. 'De 2,6GHz-veiling is een ijkpunt waarna EZ in 2010 komt met een langetermijnvisie op de mobiele markt. Vooruitlopend hierop is onlangs al uitgebreid met nieuwkomers en bestaande partijen gesproken.'

2,6 GHz-frequentieveiling

Met de voorgenomen veiling wordt de frequentieband rond 2,6 gigahertz (GHz) verdeeld onder geïnteresseerde marktpartijen. Hoewel de veiling in de volksmond WiMAX-veiling wordt genoemd, kan de vrijgekomen frequentie worden gebruikt voor verscheidene soorten communicatietechnologie.

Behalve voor de nieuwe mobiele breedbandverbinding WiMAX kan de frequentie ook worden ingezet voor de concurrerende technologie lte (long-term evolution). Bovendien kan de bestaande umts-dekking met de vrijgekomen bandbreedte worden uitgebreid. Het ministerie heeft geen voorkeur voor de technologie die uiteindelijk op de frequenties worden gebruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Voorzorg is beter dan nazorg
Art. 152 juncto art 174 lid 2 EG.
Elektromagnetische straling stopt niet bij aankomst van het menselijk vel.
Zie ook stopumts.nl

Hele goede reactie van Van Scherrenburg. KPN gedraagt zich nog steeds als de oude logge monopolist, nieuwe aanbieders worden, waar mogelijk, dwarsgezeten door KPN.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-10T13:35:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.