Negen deelnemers bij WiMAX-veiling 20 april

Dit artikel delen:

Negen telecombedrijven doen mee aan de frequentieveiling die het Agentschap Telecom vanaf 20 april 2010 houdt. Tijdens de veiling komt de begeerde 2,6 GHz-frequentieband onder de hamer. De procedure, die via internet verloopt, was meermaals uitgesteld. De overheid houdt er rekening mee dat de veiling enkele weken duurt.

Met de veiling verdeelt de overheid frequentieruimte waarop telecombedrijven nieuwe of bestaande mobiele telefoniediensten kunnen aanbieden. Zo kunnen ze er de snelle mobiele internettechnologie Long-term evolution (lte) op gebruiken. Lte is de opvolger van umts en hspa. Ook andere technieken, zoals WiMAX of hspa, staat het ministerie toe.`

Op 8 januari 2010 sloot de inschrijving voor de veiling. Negen bedrijven zijn door het Agentschap Telecom toegelaten. Zij moeten in de komende weken een zekerheidsstelling overhandigen. Het is niet bekend om welke partijen het gaat. Naast de grote telecomaanbieders Vodafone, KPN en T-Mobile doen waarschijnlijk ook de kabelaars Ziggo en UPC mee, net als de Amsterdamse WiMAX-aanbieder Worldmax. In het verleden hebben ook enkele buitenlandse bedrijven interesse getoond.

Online

Vanaf 20 april begint het online-biedproces. Hij bestaat uit meerdere ronden. Het is onbekend wanneer de veiling is afgelopen, aangezien dat afhankelijk is van het verloop van de veiling. 'Mogelijk neemt het biedproces enige weken in beslag', schijft het agentschap.

Na afloop van de veiling maakt de overheid de winnende deelnemers bekend. De vergunningverlening vindt waarschijnlijk eind mei of begin juni plaats. Daarna kunnen de aanbieders beginnen met de technische uitrol van de techniek.

De drie grote mobiele aanbieders KPN,  Vodafone en T-Mobile, klagen dat ze gezamenlijk maximaal 30 procent van de geveilde frequentieband kunnen bemachtigen. 70 procent reserveert het ministerie voor nieuwkomers op de telecommarkt, om zo de concurrentie te bevorderen.

2,6 GHz-veiling

Met de voorgenomen veiling wordt de frequentieband rond 2,6 gigahertz (GHz) verdeeld onder geïnteresseerde marktpartijen. Hoewel de veiling in de volksmond 'WiMAX-veiling' wordt genoemd, kan de vrijgekomen frequentie worden gebruikt voor verscheidene soorten communicatietechnologie.

Behalve de nieuwe mobiele breedbandverbinding WiMAX kan de frequentie bijvoorbeeld ook worden ingezet voor de concurrerende technologie lte (Long-term evolution). Bovendien kan de bestaande umts-dekking met de vrijgekomen bandbreedte worden uitgebreid. Het ministerie heeft geen voorkeur voor de uiteindelijke technologie die op de frequenties worden gebruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

EZ organiseert WiMAX-veiling in april

Ziggo moet nog kiezen tussen WiMAX en LTE

KPN hekelt ruimte nieuwkomers WiMAX-veiling

Extra kavel vertraagt WiMAX-veiling tot 2010

Veel Europese WiMAX-veilingen zijn vertraagd

Kamermotie dwingt tot uitstel WiMAX-veiling

Tele2 hoopt op WiMAX-licentie

Kamer hoopt op 276 miljoen uit WiMAX-veiling

'Aanpassing WiMAX-veiling kost gewoon tijd'

WiMAX-veiling krijgt online primeur

EZ stelt WiMAX-veiling uit tot lente 2009

Ministerie wil Wimax-frequenties ophakken

Voorwaarden WiMAX-veiling zijn 'belachelijk'

Weinig interesse voor een WiMAX-frequentie

WorldMax biedt op 2,6GHz WiMAX-frequentie

EZ vraagt mening over Wimax-frequentieveiling

Veiling WiMAX-frequenties uitgesteld

Problematische uitkomsten van de 2,6 GHz-veiling

2,6 GHz-veiling levert ruim 2,6 miljoen euro op

12 kavels blijven ongebruikt in 2,6 GHz-veiling

UPC, Ziggo en Tele2 verkrijgen 2,6 GHz-licentie

2,6 GHz-frequentieveiling gaat van start

Geen 9, maar 5 deelnemers bij frequentieveiling

EZ wint rechtszaken tegen Vodafone en KPN

Ook Vodafone start rechtszaak frequentieveiling

KPN daagt Agentschap over frequentieveiling


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-10T14:35:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.