CBR vernieuwt PDA's na backofficeprobleem

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft zijn pda's (personal digital assistents) vernieuwd en de software van die mobiele apparaten vervangen. De apparatuur en de software koppelde niet goed met de backoffice. Daardoor ontstonden problemen in de verwerking van examenresultaten. Die problemen behoren volgens het bureau nu tot het verleden. 625 examinatoren gebruiken de nieuwe mobiele apparatuur die is uitgerust met nieuwe software.

CBR heeft de Qtek. 9090 apparatuur vervangen door HTC P6500 apparaten. De nieuwe apparaten zijn voorzien van het besturingssysteem Windows Mobile 6.1. Op de oude apparatuur draaide het besturingssysteem PocketPC2003. Van de applicatie waarmee examinatoren de uitslagen van rijexamens verwerken, is de achterliggende applicatie-infrastructuur gewijzigd. De nieuwe software is geprogrammeerd op basis van Microsoft.Net. De vervangen applicatie was geprogrammeerd op basis van Visual Basic. Systeemontwikkelaar Marcel de Neef vertelt dat de functionaliteit van de applicatie niet gewijzigd, maar wel geoptimaliseerd is.

De problemen met de pda's ontstonden toen in 2009 het backofficesysteem van het CBR werd vervangen. De pda's die in 2005 bij het bureau zijn ingevoerd om de papieren administratie te verminderen, koppelde niet goed met het nieuwe backofficesysteem Dyktion. In dat systeem worden examenreserveringen, capaciteitsplanning en de communicatie met de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) vastgelegd. Door systeemfouten kwamen uitslagen niet juist of onvolledig door. Dat zorgde begin 2009  voor problemen met de administratie. Dit leidde zelfs tot Kamervragen.

Eigen mensen

CBR voerde de vervanging van de mobiele apparatuur en de software in drie maanden tijd uit. Hoofd-ict Hans Leliveld: 'De oude versie van de software hadden we door derden laten programmeren, maar bij de nieuwe software hebben we dat grotendeels met eigen mensen uitgevoerd. Zo houd je de kennis binnen de eigen organisatie. Bovendien zijn de examinatoren nauw betrokken bij het testen van de vernieuwingen.'

Het CBR heeft 38 ict'ers in voltijddienst en huurt voor sommige projecten externen in. Het bureau wil niet kwijt wat de vervangingsoperatie heeft gekost.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

We zouden mogen aannemen dat het CBR voorafgaande aan de invoering van de Microsoft.Net applicatie meegenomen heeft dat het personeel nog met Qtek. 9090 werkte. Want zoiets doet je standaard; zeker als je een optimalisatie nastreeft. Microsoft.Net is niet zo maar een internet framework.
Op de Qtek. 9090 kan je ook Windows Mobile 2003 SE draaien en zelfs Windows Mobile 5.x of 6.x.

Ach we hadden het kunnen weten. De directeur productie heeft in 2009 17% loonsverhoging gekregen en kreeg 271.390 Euro voor dit geblunder.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-17T16:07:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.