12 kavels blijven ongebruikt in 2,6 GHz-veiling

'Geen belangstelling voor ongepaard spectrum'

Bijna een derde van alle frequentiekavels die bij de 2,6 GHz-veiling onder de hamer gaan, blijft ongebruikt. Dat bevestigt het Agentschap Telecom, na afloop van de eerste fase in de veilingprocedure. Het gaat om in totaal 60 MHz, verdeeld over twaalf kavels van elk 5 MHz.'De minister beslist wat hiermee gebeurt', vertelt woordvoerder Gernant Deekens van het agentschap.

Het frequentiespectrum van de twaalf kavels is ongepaard. Dat betekent dat ze niet precies aansluiten op andere kavels. 'Voor ongepaard spectrum is blijkbaar geen belangstelling', legt Deekens uit. De frequenties die aanbieders in de veiling bemachtigen, worden in de toekomst waarschijnlijk ingezet voor de nieuwe breedbandtechnologie lte. Daarvoor zijn gepaarde kavels interessanter.

Bij de veiling komt in totaal 190 MHz onder de hamer, verdeeld over 38 gepaarde en ongepaarde kavels van elk 5 MHz.

Vergunningen

De eerste fase van de frequentieveiling, die op 20 april 2010 begon, is inmiddels afgerond. In de tweede ronde, die op maandag 26 april start, wordt bepaald wie welke frequentiebanden mag gebruiken.

Tele2Mobiel en het gelegenheidsverbond van kabelaars UPC en Ziggo hebben elk vier vergunningen bemachtigd. KPN verkrijgt, net als Vodafone, twee vergunningen en T-Mobile verwerft er één. Elk van deze vergunningen heeft betrekking op twee gepaarde kavels (dus 10 MHz aaneengesloten). De gevestigde mobieletelefonieaanbieders mogen van het Agentschap Telecom slechts bieden op een beperkt aantal kavels. KPN en Vodafone stapten hierover naar de rechter, maar haalden bakzeil.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat zegt dit over het inzicht van Agentschap Telecom in de behoeften van de markt? Ik vrees weinig goeds.
Bij de UMTS veilingen hebben ze er ook al een zooitje van gemaakt en - op aandringen van de tweede kamer - bovendien de telecombedrijven naar de rand van de afgrond gebracht.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-22T15:39:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.