'2012 wordt slecht jaar voor telecombedrijven'

Dit artikel delen:
Zorgen

Kredietbeoordelaar Moody's heeft een negatieve voorspelling gedaan voor de Europese telecomsector in 2012. Het bedrijf verwacht dat de omzetontwikkeling een daling van 5 procent zal laten zien, tot een toename van 2 procent. Dat geldt voor individuele bedrijven, want Moody's verwacht voor de gehele sector een daling van enkele procenten.

Het is volgens de kredietbeoordelaar de eerste keer dat de prognose voor de Europese telecommarkt negatief is. De telecomsector in deze regio heeft het vooral zwaar door de Europese wetgeving en de hevige concurrentiestrijd. Bovendien komt daar de Europese schuldencrisis nog eens bovenop. Volgens Moody's worden consumenten door de slechte economische omstandigheden prijsbewuster en dat betekent voor telecombedrijven dat er druk staat op de omzet. Bovendien zou het moeilijk zijn om operationele kosten, zoals die van de lonen, te verlagen.

Dataverbruik

Telecombedrijven moeten daarom kijken naar nevenactiviteiten, zoals breedbandinternet, smartphones en betaaltelevisie. Ook moet er meer geïnvesteerd worden in de netwerken, om de klanten zoveel mogelijk te ondersteunen in het dataverkeer. Sowieso is dataverbruik een kans voor telecombedrijven. Moody's denkt dat er omzet en winst behaald worden als het prijsbeleid op datagebruik wordt aangepast. De investeringen tot eind 2014 zijn nu honderd miljard euro, maar Moody's verwacht dat er nog zestig miljard euro bij moet.

In de Nederlandse consumententelecom vindt dit al plaats. Zo maakten onder andere KPN en Vodafone eerder in 2011 bekend niet langer ongelimiteerd internet te verstrekken. Klanten kunnen kiezen uit verschillende databundels, die aanzienlijk hoger in prijs zijn dan de paar euro die sommige providers rekenden voor ongelimiteerd, mobiel internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-30T08:20:00.000Z Laura Kempenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.