Universiteit Leiden wint prijs voor fijnstof-app

Dit artikel delen:
fijnstof griep virus

Het team iSpex ‘Meet fijnstof met je smartphone’ waarin de Universiteit Leiden deelneemt, heeft de Academische Jaarprijs 2012 gewonnen. Met de daaraan verbonden 100.000 euro kan het team onder leiding van sterrenkundige Frans Snik tienduizend opzetstukjes voor de smartphone iPhone 4(S) en een bijbehorende app voor het meten van fijnstof laten maken. Het project is in 2013 met tienduizend deelnemers het grootste wetenschappelijke experiment dat met hulp van burgers wordt uitgevoerd, aldus de Leidse alma mater.

De Academische Jaarprijs is bedoeld voor het toegankelijk maken van wetenschap voor een breed publiek. Volgens teamleider Frans Snik wil iSpex in 2013 met tienduizend mensen tegelijk een meting uitvoeren aan fijnstof. Daarvoor gebruikt het team een uit sterrenkunde en ruimteonderzoek afkomstige meettechniek die met behulp van smartphones kan worden toegepast. Mocht het burgerexperiment slagen dan verwacht Snik vaker dit soort wetenschappelijke experimenten.

Het iSpex-team bestaat uit onderzoekers en studenten van de Universiteit Leiden, NOVA, SRON, KNMI en het RIVM. De iSPEX-technologie wordt vanuit de sterrenkunde al toegepast in het atmosfeeronderzoek.

Astma-fonds

Met het prijzengeld van een ton financiert iSpex de opzetstukjes en de apps die geschikt zijn voor de iPhone 4(S). Deze worden verspreid over heel Nederland. Het Astma Fonds ondersteunt het project en gaat een grote rol spelen in de distributie. Op de website, www.ispex.nl kunnen ook opzetstukjes worden besteld. In mei of juni 2013 vindt vervolgens een landelijke meetdag plaats. Met behulp van de bijbehorende app worden individuele metingen naar een centrale database gestuurd. Daarna worden de verzamelde metingen geanalyseerd door iSpex.

Alle metingen worden gecombineerd tot een kaart van fijnstof boven Nederland. Dit zal het voornaamste resultaat zijn. Snik: ‘We willen informatie toevoegen aan de fijnstofmetingen die het RIVM nu al uitvoert. Daarnaast richten wij ons op educatie door diverse experimenten aan te bieden met de smartphone en iSpex. De beste manier om erachter te komen dat wetenschap leuk is, is door het zelf te doen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Totaal oncontroleerbare metingen door niet ter zake kundigen. Zo bedrijf je geen wetenschap.
Fail.

Er is een aantal methodes om met onnauwkeurige getallen nauwkeurig te rekenen. Een daarvan is veel meetpunten en metingen doen. Daarnaast calibratie, gps etc zijn ook wat dimensies die er voor zorgen dat het resultaat wat scherper en stabieler wordt.
Als alleen maar een deskundige kan meten is het een slecht meetapparaat.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-10-25T11:20:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.