Sping detecteert overtredingen en int boetes

Dit artikel delen:
Politie

Ontwikkelaar Sping heeft een systeem ontwikkeld dat verkeersovertredingen detecteert via de mobiele telefoon en boetes incasseert via de mobiele telefoonrekening. Het systeem kan de schatkist op jaarbasis miljoenen besparen en opleveren. Na een intensief test- en pilottraject wordt het systeem komende maand in gebruik genomen door de openbare overheid.

Iedereen draagt tegenwoordig een mobiele telefoon bij zich. Het systeem lokaliseert de mobiele telefoon van verkeersdeelnemers en meet de verplaatsing op basis van gegevens uit het mobiele netwerk. Daarnaast zijn gegevens beschikbaar over bijvoorbeeld snelheidslimieten op auto- en snelwegen en de status van verkeerslichten. Door beide te combineren bepaalt het systeem of iemand een verkeersovertreding begaat. Het systeem detecteert onder andere door rood rijden of lopen, snelheidsovertredingen en parkeerverboden.

Mobile payment services

Bij een verkeersovertreding ontvangt de overtreder direct per sms welke overtreding er is begaan, inclusief de hoogte van de boete die hiermee gepaard gaat. Aansluitend op toevlucht van mobile payment services en mogelijkheden van operator billing wordt de boete geïnd via de mobiele telefoonrekening. Wel krijgen overtreders de mogelijkheid om via een website bezwaar aan te tekenen.

Het systeem is overal in Nederland toepasbaar en werkt voor alle verkeersdeelnemers die een mobiele telefoon bij zich dragen. In eerste instantie lag de nadruk op snelheidsovertredingen op snelwegen. Echter, de meest ernstige verkeersovertredingen vinden plaats binnen de bebouwde kom. Het systeem is zo ontwikkeld dat het zowel binnen- als buiten de bebouwde kom inzetbaar is en op deze manier bijdraagt aan de verkeersveiligheid.

Koppeling met buitenland

Het systeem richt zich op dit moment op Nederland(ers). Binnenkort wordt dit uitgebreid naar het buitenland. Het systeem wordt dan gekoppeld aan buitenlandse telecomproviders en maakt internationaal innen dan mogelijk. Ook bekijkt Sping nu de mogelijkheden om verzekeraars toegang te geven voor het berekenen van premies en analyse van ongevallen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is 'n 1 april grap, toch? De locatiegegevens van mijn telefoon zijn prive, daar heeft de overheid noch Sping wat mee te maken.

1 april!

1 april!

Iets met 1 april of zo???

Is het niet een beetje vroeg voor een 1 april-grap?

Dus de aannames zijn dat
1) Iedereen ten alle tijden een mobiele telefoon bij zich draagt;
2) De positionering altijd klopt;
3) Dat de manier van voortbewegen altijd gelijk is;
4) Dat de informatie in de database met de werkelijkheid klopt.

Dat is nogal wat, aangezien

2) de positionering zeker niet altijd nauwkeurig is (vb. Deventer moordzaak en eigen tests met diverse modellen telefoons)
3) het mede hierdoor (en zeker niet exclusief) niet geheel zeker vast te stellen is met welk vervoersmiddel men zich verplaatst (tram of auto, hardlopend of langzaam rijdend),
4) de database en de werkelijkheid elkaar wel eens uit het zicht wil verliezen, bijvoorbeeld door tijdsverschil.
1) is zeker niet ten alle tijde het geval waardoor een wegsituatie anders kan zijn dan het systeem "denkt".

Techniek is mooi, maar een bezwaarprocedure moeten beginnen omdat de techniek fout zit, is afbraak in de fundering van een rechtstaat: onschuldig tot het tegendeel bewezen is.

Aanname 5) Alleen de bestuurder heeft een telefoon.

Fijn als je met zijn vieren in de auto zit. Ik snap dat dit de staat inderdaad miljoenen op kan leveren...

1 april mensen.....

In de regio Rotterdam heeft het systeem al proef gedraaid en dat was een succes! Heeft in het Rotterdams Dagblad gestaan!

@ Matthias

en dan ook nog geschikt voor prepaid :-)

Dan laat ik mijn iPhone in het vervolg wel thuis :-)

Dit biedt leuke mogelijkheden, zoals de telefoon van je baas "lenen" en even een autoritje gaan maken (en uiteraard je eigen telefoon thuislaten dan)

Volgende week maandag eens gaan proberen

Uiteraard is dit een publiciteitsstunt of alvast een 1 April grap. Leuk gedaan. Juist op 1 April zou dit niet werken, maar nu hebben ze alvast de aandacht.

De schrijver vergeet nog te vermelden dat iedereen verplicht gaat worden een smartphone bij zich te dragen met GPS mogelijkheid. Degenen die dat niet willen krijgen een chip ingeplant die een GPS ontvanger bevat met een zender om de positie door te geven (een z.g. BBIW module). De mensen met een BBIW module kunnen geen sms ontvangen, dus bij een bekeuring zullen zij een licht elektrisch schokje krijgen. De zwaarte van de stroomstoot is afhankelijk van de ernst van de overtreding. Schokken die tot tijdelijke bewusteloosheid leiden zijn nog niet mogelijk omdat de batterij capaciteit van het BBIW module onvoldoende is. De regering heeft de universiteit van Twente verzocht een dergelijke batterij te ontwikkelen.

@allen,

Uiteraard heb ik als schrijver van het artikel ook gedacht dat het om een 1 april-grap ging, maar heb toch besloten om te publiceren. De website www.sping.nl ziet er toch wel heel professioneel uit. Daarnaast is er op 29 maart een bijeenkomst over dit onderwerp in Delft (http://www.sping.nl/events/2013-03-29-mobiel-bekeuren.php), en dat zou toch echt wat dagen te vroeg zijn. Of het serieus is moeten we afwachten, het onderwerp en en de gebruikte technieken zetten in ieder geval aan tot nadenken.

Groet,

Sander Hulsman

Nou Sander, je bent dus in het ootje genomen en er gebeurt precies wat de bedoeling was: Publiciteit.

Als je navraag had gedaan of iets dan had je direct gehoord dat het niet waar *kan* zijn :-)

Zels de naam Sping, ofwel SPAM Ping, is precies de verwijziging die dus een grap tussen de regels door is, geestig!

Dan me telefoon maar uitzetten tijdens het ryden

@Sander,
In hoeverre je wel/geen onderdeel bent van het complot weet ik even niet. Maar het lijkt verdacht veel op een aanloop naar een 1 april grap.

Even chronologisch het beoogde 'usage' scenario:
Op 29 maart een event (de laatste werkdag voor het paasweekend!).
Het event is van 10 tot 11 => de verzamelde pers heeft nog tijd om in de middag persberichten op te stellen. Die worden dan vrijdag EOB en zaterdag wereldkundig gemaakt.
Vervolgens komt dinsdag 2 april de spreekwoordelijke aap uit de mouw.

Dan het event. De eerste twee agenda punten worden verzorgt door ene drs. Pins van Sping. Met Google kan ik daar niks van terug vinden. Wel vindt ik ene drs. Snip van Sping... heeft 'toevallig' dezelfde letters in de naam zitten?

De andere twee heb ik voor nu maar even laten zitten... :-)

"De website ziet er professioneel uit dus..."

Euh... Serieus??? XD

Geweldige 1-april grap. Alleen al het feit dat sommige denken dat het echt is, geeft al aan hoe weinig onze privacy nog maar beschermt wordt. Gewoon je telefoonnummer koppelen aan de kenteken registratie en incasseren maar, zelfs via de telefoonmaatschappij.

Was nog mooier geweest als ze gemeldt hadden dat het systeem ook gekoppeld is aan je OV-chipkaart. Op die manier kunnen ze de vele false-positives vermijden die onze OV reizigers zullen opleveren.

De mensen die denken dat dit een 1-aprilgrap is moeten volgende week maar eens te hard rijden op een willekeurige plaats in Nederland. ;-)

Het spreekt in ieder geval tot de verbeelding, niet?

Stel, je zit in de trein en raast met 130 km per uur vlak langs de snelweg waar een limiet van 100 geld. Door onnauwkeurigheid wordt geconcludeerd dat je op die snelweg zit, krijgen ineens alle inzittende een sms'je. Of nog leuker, je zit in een lijnbus...

Big brother is watching us... de overheid gaat voor God... etc.

Volgens sping.nl zijn ze gevestigd aan de Nieuwe Plantage 58 in Delft.
Bij google maps wordt dit bedrijf niet genoemd onder 'Op dit adres'.
Wèl het bedrijf Sparckl.
Sping verkoopt een aantal apps van Sparckl.
Bij Sparckl werkt ene Jan Gerard Snip.
Op LinkedIn noemt hij zich eigenaar/directeur van Sping.
Sparckl en Sping zijn beiden ingeschreven bij de KvK.

Sping is denk ik wel een echt bedrijf, maar de app is nep!
:-)

@Henk, helemaal mee eens. Meeting op 1 april kon niet omdat het geen werkdag is. Ook de namen van de andere presentatoren zijn nep.Pins is anagram voor Snip de andere zijn lastiger omdat je de werkelijke namen niet kent.

Sping is een echt bedrijf. Ik heb er namelijk gewerkt.
En ze zitten in delft aan de Nieuwe Plantage 58.

Of het een echte app betreft laat ik maar in het midden :p

Mag dan om een grap gaan, de genoemde technologie bestaat in een iets andere vorm allang.
Een Britse grapjas biedt een systeem aan op basis van GNURadio en een paar USRP's (google dat zelf maar even) waarmee in winkelcentra het beweginspatroon van klanten grofweg kan worden gevolgd. (met die verstande dan de individu wel anoniem blijft maar dat is verder een irrelevant technisch verhaal)

Het idee erachter is dat door dit bewegingspatroon te analyseren de winkeliers hun handel strategischer kunnen plaatsen.

Eenvoudig is het natuurlijk niet, de ontvangers moeten bijvoorbeeld niet alleen fase gesynchroniseerd worden, op zich al best lastig dit over een afstand van enige honderden meters goed te doen, je moet ook nog alle invloeden van het winkelcentrum op de propagatie van de radiosignalen mee verwerken.
Kijk... dit is nog eens wat anders dan de discussie over welke versie van DirectAdmin we moeten installeren.

Ben erg benieuwd of er iemand zich opgegeven heeft voor de presentatie van jl. vrijdag. Hoe was de reactie van de firma Sping en als er daadwerkelijk een presentatie is geweest, wat heb je daar dan gehoord?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-22T15:28:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.