De Unie vreest opsplitsing van KPN

Vakbond De Unie vermoedt dat de Mexicaanse telecommagnaat Carlos Slim van América Móvil alleen interesse heeft in de mobiele activiteiten van KPN. De vakbond vreest voor opsplitsing, waarbij het vaste net en ‘andere minder waardevolle onderdelen’ zullen worden afgestoten. Dat zei voorzitter Reinier Castelein eerder.

‘Zo'n opsplitsing kan desastreus uitpakken voor de werkgelegenheid in Nederland en voor de kwaliteit van het vaste net’, aldus Castelein. Volgens hem wil Slim KPN en E-plus gebruiken als ‘springplank naar West-Europa’. KPN wil zijn Duitse dochter E-Plus juist verkopen.

Bestuurder Hans de Jong van De Unie noemt de continuïteit van KPN het belangrijkst. Hij vreest daarbij niet dat er werk naar het buitenland verdwijnt. ‘Door een overname kan het bedrijf zelfs verder groeien, er komt toegang tot de internationale markt. We zien hierin ook kansen.’

Hij erkent wel dat het aanbod van América Móvil niet voor iedereen een goede deal is. ‘Voor de aandeelhouders die er al langer in zitten, is dit wat zurig. De Unie hoopt niet dat dit een strijd gaat worden tussen aandeelhouders. De bal ligt KPN.’

Volledige overname

Eerder werd bekend dat het Mexicaanse telecomconcern América Móvil het Nederlandse ict-bedrijf KPN volledig wilde overnemen. Naar aanleiding van de verkoop van het Duitse E-Plus aan het Spaanse Telefónica heeft América Móvil zijn afspraken met KPN opgezegd. Hierin was vastgelegd dat het Mexicaanse bedrijf niet meer dan 30 procent van de aandelen van KPN zou verwerven. Nu deze afspraak van tafel is, heeft América Móvil een bod van 2,40 euro gedaan op alle uitstaande KPN-aandelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest... Natuurlijk ligt een opsplitsing voorhanden, maar het subsidiëren van het ene deel met het andere is ook een eindige situatie. Trouwens er was toch jaren geleden costbased pricing doorgevoerd o.l.v. de toenmalige OPTA??

Wat een onzin verkoopt de "UNIE" nu weer.
Het zou beter zijn als zij zich bezighouden met cliëntenbelangen.
Ik ben al 30 jaar lid, heb 2 x een beroep op de juridische afdeling gedaan echter concrete hulp heb ik nooit ervaren.
Nu heb ik een WAO uitkering, volgens mij kan de Unie dit weten, is althans medegedeeld, En verder om wordt gewoon het totale contributie bedrag van mij rekening afgeschreven. Een goed contact is echt onmogelijk, de "secretaresse" blok alle contacten ( in de vorm ïs niet aanwezig")
Ik blijf alleen lid om toekomstige problemen het hoofd te kunnen bieden, echt niet omdat zij ander hun cliënten staan.

@ Maarten,

Helemaal eens. Opsplitsen zorgt er voor dat sommige onderdelen veel meer levensvatbaar zullen worden. En dat is natuurlijk positief.

Echter zullen de zwakkere onderdelen vanzelf afsterven met uiteindelijk toch weer een ontslagronde als logisch gevolg.

@Ruud,

op zijn zeeuws beter een korte peane....

Nog beter zou zijn dat de organisatie effectief vernieuwende diensten biedt en zorgt dat ze in de driving seat komen in plaats van gereden te worden zoals nu. 4G is daar wellicht een opening voor, maar dan niet als: meer van het zelfde positioneren.

De Unie hoopt niet dat dit een strijd gaat worden tussen aandeelhouders. De bal ligt bij KPN.

Bij een overname van de aandelen is het toch niet meer dan normaal dat de aandeelhouders proberen een goede prijs voor hun aandelen te ontvangen.

Bij De Unie denkt men dat we nog steeds met een soort staatsbedrijf te maken hebben dat uit één groot geheel bestaat. Dat is al lang niet meer zo en het mobiele deel van KPN heeft ook jarenlang heel autonoom gefunctioneerd. Ook nu werken de verschillende KPN-onderdelen nog zeer zelfstandig dus opsplitsen is ook organisatorisch geen hele grote opgave.

In Nederland is door politici jaren geleden al het besluit genomen om nationale infrastructuur volledig privaat te maken met weinig invloed vanuit de staat, dit i.t.t. landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje. Dat dit niet zo slim is geweest komen een aantal politici (o.a. Vermeend) nu pas achter maar er is geen weg meer terug.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-08-12T15:09:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.