Bluetooth-uitvinder opgenomen in Hall of Fame

Dit artikel delen:

De Nederlander Jaap Haartsen is als uitvinder van Bluetooth opgenomen in de Amerikaanse Hall of Fame van uitvinders. Haartsen is al ruim 25 jaar bezig met de ontwikkeling rondom de draadloze verbinding. Tegenwoordig beschikken wereldwijd bijna drie miljard apparaten over een Bluetooth-verbinding.

Haartsen vond Bluetooth uit in 1994. Hij was destijds werkzaam bij het Zweedse Ericsson. Hier kreeg hij de opdracht om een oplossing voor korteafstandsradioverbindingen te zoeken om daarmee de toepassingsmogelijkheden van mobiele telefoons vergroten. De werktitel van zijn project droeg de naam Bluetooth, refererend aan de Vikingenkoning Harald Blauwtand (Harald Blåtand) die het christendom in Scandinavië introduceerde. Tijdens de onwikkeling werd gezocht naar een andere, betere naam, maar die werd niet gevonden. In 2000 werd Bluetooth voor het eerst toegepast op onder andere mobiele telefoons. Een jaar later werd de draadloze verbinding ook toegevoegd aan andere apparaten, waaronder laptops en car kits. Anno 2015 draait Bluetooth wereldwijd op bijna drie miljard apparaten.

Haartsen is met zijn uitvinding opgenomen in de Amerikaanse Hall of Fame voor uitvinders. De hal toont een selectie van mensen die met hun uitvinding een grote impact hebben gehad op onze manier van leven. Voorgangers zijn onder andere Thomas Edison, Henry Ford en Alexander Graham Bell. De huldiging van Haartsen vindt op 12 mei 2015 plaats in Washington. 

Nominatie

Dit is niet de eerste keer dat Haartsen met zijn uitvinding in de aandacht staat. Zo werd hij in 2012 door het Europees Octrooibureau (EOB) genomineerd voor een European Inventor Award (EIA). De prijs werd gewonnen door een Deens team dat met een computerondersteunde methode gehoorapparaten op maat ontwikkelt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-05-12T13:58:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.