Avaya: halvering miljardenschuld is bijna rond

Dit artikel delen:
Dollars

Telecommunicatieleverancier Avaya heeft met zijn belangrijkste stakeholders overeenstemming bereikt over de kwijtschelding van een aantal langlopende schulden. Als de huidige sancties, die volgens Amerikaanse faillissementswetgeving zijn opgelegd, worden opgeheven, loopt de schuldenlast terug van zes naar drie miljard dollar. Ook zijn de pensioenen van medewerkers in de VS veiliggesteld.

Dat blijkt uit een toelichting op een aankondiging die Avaya 7 augustus 2017 heeft gedeeld over een zogenoemde Chapter-11-procedure. Dat is een beschermingsconstructie binnen de Amerikaanse faillissementswetgeving waarin bedrijven worden beschermd tegen schuldeisers. Avaya hoopt in het laatste kwartaal van 2017 die status af te sluiten. Het bedrijf kan dan bijvoorbeeld weer overnames doen.

Ronald Rubens, eindverantwoordelijke voor de Noord-Europese activiteiten van Avaya en algemeen directeur van Avaya Nederland, licht toe dat de financiële perikelen in de moedermaatschappij nauwelijks gevolgen hebben gehad voor de Nederlandse activiteiten van Avaya.

Hij wijst erop dat het bedrijf winstgevend is en de operationele winst de afgelopen jaren gegroeid is. Hij geeft aan dat de ebitda, oftewel de operationele winst als percentage van de omzet, de afgelopen kwartalen uitkwam tussen de 27 en 30 procent.

Transformatie

Rubens vertelt dat Avaya zich middenin een transformatie bevindt: 'Binnen onze dienstverlening kijken we steeds meer naar software en services. Daarbij ligt de focus op unified communications en contactcenters.'

Avaya richt zich bijvoorbeeld op organisaties die anders willen communiceren dan via traditionele telefonie. Ook kijkt Avaya naar communicaties tussen apparaten, zoals de vraag naar IoT (internet of things), waarbij aan internet gekoppelde apparaten gegevens uitwisselen. Volgens Rubens is Avaya, dat 16 procent van de omzet aan onderzoek en ontwikkeling (r&d) besteedt, hard aan het werk om nieuwe oplossingen te ontwikkelen voor die telecomontwikkelingen.

Hoe komt Avaya aan die schuld?

Avaya is ongeveer tien jaar geleden van de beurs gehaald, door private equity investeerders TPG en Silver Lake. Zij financierden die aandelen grotendeels met geleend geld. Ook de overname van Nortel in 2009, waar circa negenhonderd miljoen dollar voor is betaald, werd grotendeels met geleend geld gefinancierd.

Rubens: 'Door de hoge schulden (debt positie) ging een groot deel van deze operationele winst op aan het betalen van rente op deze schulden. Nadat Avaya uit Chapter 11 komt, zal de rente aanzienlijk worden teruggebracht, waardoor er tevens meer mogelijkheden zijn tot overnames en het verder verhogen van r&d.'

In juli 2017 rondde Avaya de verkoop van zijn netwerktak aan Extreme Networks af. Dat bracht de leverancier zo'n honderd miljoen euro op.

Chapter 11-procedure

Als een Amerikaans bedrijf in moeilijkheden komt, kan het bescherming aanvragen volgens chapter 11 van de Amerikaanse faillissement-wetgeving. Chapter 11 lijkt op onze surseance van betaling, maar leidt veel vaker tot een succesvolle herstructurering van de financiën en het bedrijf.

Bedrijven die in Nederland surseance van betaling aanvragen, gaan in veel gevallen uiteindelijk failliet. In de VS kan een bedrijf met financiële moeilijkheden het op een akkoord gooien met schuldeisers, banken, werknemers en de aandeelhouders. Voor alle partijen kan het beter zijn om de activiteiten voort te zetten in plaats van deze failliet te laten gaan of per onderdeel te verkopen.Bedrijven die in de Chapter-11 procedure terechtkomen maken vaak een doorstart.

Een opvallend feit van de Chapter 11-procedure is dat het bedrijf in problemen nieuw geld kan lenen met als voorwaarde dat de gelduitlener als eerste aan de beurt komt als er opbrengsten zijn. De oorspronkelijke schuldenaren komen dan pas later aan de beurt, wat hun positie ernstig verzwakt.
(bron RTL Z)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-07T12:01:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.