T-Mobile zet td-lte-technologie in voor 4,5G-netwerk

Dit artikel delen:
T-Mobile

Netwerkaanbieder T-Mobile zet nieuwe td-lte-netwerktechnologie in voor meer capaciteit en een verhoging van het bestaande 4,5G-netwerk met 30 procent. De aanbieder claimt dat Nederlandse T-Mobile-klanten hierdoor sneller, stabieler en meer data kunnen downloaden en online media kunnen streamen.

Het T-Mobile netwerk heeft er nu een vierde band bij op de 2600MHz-frequentie. Hiermee krijgen klanten volgens de netwerkaanbieder tot wel 120Mbps extra bandbreedte. Deze vierde band maakt gebruik van td-lte-technologie (time division).

Naast het activeren van de extra frequentieband op 2600Mhz op basis van td-lte, geeft T-Mobile ook zijn bestaande 4.5G netwerk landelijk naar eigen zeggen een nieuwe boost die leidt tot een snelheidstoename tot wel 30 procent. Dankzij de inzet van 256 QAM-techniek op de bestaande drie frequentiebanden 900-, 1800- en 2100Mhz kan meer data over dezelfde verbinding worden verstuurd. Hierdoor kan elke antenne nu een doorvoersnelheid aan tot wel 450 Mbps.

Td-lte techniek

‘Bij td-lte techniek ligt de nadruk meer op downloaden dan op uploaden van data, in tegenstelling tot fdd-lte (frequency division duplex) waarbij de download- en upload-frequentiebandbreedtes gelijk zijn’, legt Richard Marijs, technologiestrateeg van T-Mobile Nederland uit.

‘Met de nieuwe td-lte-techniek, die veel in Azië wordt toegepast, gebruiken we hetzelfde kanaal voor zowel zenden als ontvangen, zoals ook het geval is met wifi. Dit resulteert in meer downloadcapaciteit in verhouding tot uploadcapaciteit. Dat is vooral handig bij het kijken van video. De technologie is vooral goed wanneer gebruikers zich niet in hoog tempo verplaatsen, zoals in de auto of trein. In die gevallen is een stabiele uplink heel belangrijk, bijvoorbeeld voor het bellen. Daarom zijn de Europese en Amerikaanse mobiele netwerken allemaal van oudsher gebaseerd op fdd-techniek, wat gebruik maakt van een apart uplink en downlink kanaal. Klanten die snel verplaatsen hebben daarom vooral van doen met ons 4G fdd-lte-netwerk. Td-lte kan daar bovenop wel ingezet worden voor extra capaciteit, door de combinatie met het gebruik van de andere drie frequentiebanden. In dat geval blijft de uplink dus via het reguliere 4.5G FDD-netwerk lopen. Zo verdelen we capaciteitsbehoefte optimaal en heel dynamisch. Met de introductie van td-lte creëren we als het ware extra rijbanen voor 4.5G verkeer.’

Zendmasten

Tijdens de vernieuwing van het complete mobiele netwerk gedurende de afgelopen jaren, heeft T-Mobile vrijwel alle masten fysiek voorbereid op de uitrol van td-lte op de 2600MHz-band. In eerste instantie worden de antennes in de meest drukke en dichtbevolkte gebieden geactiveerd. Eind 2017 moet een groot deel van het T-Mobile-netwerk de nieuwe band actief ondersteunen. De meeste nieuwe smartphones, inclusief de Europese iPhones (zoals de 6 en hoger) ondersteunen inmiddels zowel de nieuwe td-lte-techniek als de huidige fdd-lte-techniek van het bestaande 4.5G netwerk van T-Mobile.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-29T09:43:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.