Megaboetes voor telco's om misleidende websites

Dit artikel delen:

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) beboet KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone voor de onjuiste en onvolledige informatie over hun aanbod op hun websites voor consumenten. T-Mobile krijgt de hoogste boete (3,91 miljoen), gevolgd door KPN (3,47 miljoen), Vodafone (3,12 miljoen) en Tele2 (2,71 miljoen).

De verkoop van telefoonabonnementen gebeurt onder meer via de websites van de telecombedrijven. Consumenten moeten daar juiste en volledige informatie vinden over het aanbod. Dan kunnen consumenten goed vergelijken en kiezen wat voor hen het beste abonnement is. Vier telecomaanbieders voldeden niet aan deze verplichting en krijgen daarvoor een boete, aldus de ACM.

De marktwaakhond wijst er bovendien op dat onjuiste of onvolledige informatie tot oneerlijke concurrentie kan leiden.

In de fout

De ACM ontving via haar consumentenloket ACM Consuwijzer meldingen over onverwachte kosten en hoge rekeningen van telecomaanbieders. Na een waarschuwing aan het adres van de vier telecomaanbieders bleek uit nieuw onderzoek dat het viertal met hun websites nog steeds in de fout gingen. Zo stond bij de aanbieding van een abonnement niet duidelijk vermeld dat er eenmalige kosten aan verbonden waren. Daardoor leek het aanbod goedkoper dan het in werkelijkheid is.

Verder beweerde Tele2 en T-Mobile op hun sites dat databundels voor gebruik ‘onbeperkt’ waren, terwijl dat niet zo was binnen de EU en bood KPN 'onbeperkte' bel- en sms-bundels aan, terwijl er een maximum van drieduizend belminuten/sms gold.

Bij Vodafone bleek dat als je geen internetklant bij Ziggo was, je vijf euro extra moest betalen voor een abonnement in combinatie met een toestel.

Boetes

Met ingang van 1 juli 2016 is het boetemaximum van de boetes die de ACM kan opleggen verhoogd naar 900.000 euro of, als dat meer is, 1 procent van de omzet van de overtreder. In deze zaak heeft de ACM voor het eerst omzetgerelateerde boetes opgelegd voor overtredingen van de consumentenregels. Om deze reden vallen de boetes fors hoger uit dan de boetes die de ACM in het verleden voor vergelijkbare overtredingen heeft opgelegd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-31T10:23:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.