Weg naar 3,5 GHz-veiling nu eindelijk open

Probleem met ontvangststation in Burum opgelost

Dit artikel delen:

De extra ruimte om overal in Nederland landelijke mobiele communicatie, zoals 5G, aan te bieden, komt vanaf 1 december dit jaar beschikbaar. De weg staat nu open naar de veiling later dit jaar van frequenties in de zogenoemde 3,5 Gigahertz (GHz)-band. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft voor 5G extra ruimte gemaakt door het zogenoemde Nationaal Frequentieplan (NFP) te wijzigen.

Een deel van deze Nederlandse frequenties wordt nu nog gebruikt door satellietbedrijf Inmarsat voor nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie. Het heeft jaren geduurd voordat dit struikelblok was opgelost. Een verkeerde inschatting bij het ministerie droeg bij aan de vertraging. Het kabinet betaalt nu de kosten van de verhuizing van de C-Band ontvanger die Inmarsat in Burum heeft staan. Die verhuizing naar Griekenland is hopelijk op 1 januari 2024 gerealiseerd.

De oorspronkelijk al beoogde frequentieruimte (300 Megahertz) voor landelijke mobiele communicatie in de 3,5 GHz band komt na de veiling beschikbaar. Ook blijft in deze band 2x 50 Megahertz (van de totale 400) beschikbaar voor lokale draadloze toepassingen (private networks) in bijvoorbeeld grote bedrijven. Zolang de buitenlandse locatie nog niet operationeel is, kan Inmarsat nog beschikken over beperkte ruimte (80 Megahertz) om zijn activiteiten voort te kunnen zetten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-28T12:35:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.