Vraag naar opensource-opleiding onvoldoende beantwoord

It begint in het onderwijs, zo ook open source en open standaarden. Het blijkt daaraan te schorten, maar oproepen tot actie leveren weinig op.

Recentelijk bleek dat de kennis in het onderwijs over open standaarden en open source bedroevend laag is. Volgens een onderzoek van Holland Open is tachtig procent van de studenten en negentig procent van de opleidingscoördinatoren niet op de hoogte van beide verschijnselen.

Voor minister Pechtold was dit aanleiding om met vertegenwoordigers van het Hoger Onderwijs te spreken. Eerder deed minister Brinkhorst al een oproep om vooral open source software (oss) in het onderwijs te gebruiken, omdat het grote maatschappelijke en economische voordelen biedt.

Toch betekent dit niet dat er geen aandacht wordt besteed aan het onderwerp. Tijdens een seminar 'Onderwijs in open source is noodzaak' in Media Plaza presenteerde de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen hun opleidingstraject met aandacht voor open source software. Gedurende een half jaar werken studenten aan een project voor een gesimuleerde klant, waarbij eerder opgedane kennis wordt toegepast. Studenten kunnen dat binnen en buiten de organisatie doen, omdat ze allemaal beschikken over laptops.

Probleem is volgens de organisatie wel het vinden van de juiste hulpmiddelen. Daarnaast speelt het gebrek aan kennis bij de docenten zelf. Dat laatste maakt het lastiger de individuele bijdragen te toetsen en daardoor een eerlijke beoordeling te geven.

De aanpak van dit gebrek is wel nodig; de hogeschool ziet een groeiende vraag van het bedrijfsleven naar opensource-oplossingen zoals de open .NET-implementatie Mono, Java en Embedded Linux. Deze technieken moeten vooral helpen koppelingsproblemen op te lossen en zaken als een SOA (service oriented architecture) op te zetten.

De school geeft hier invulling aan door studenten te laten werken met de ontwikkelomgeving Eclipse in plaats van Jbuilder, en GIMP in plaats van Photoshop voor het werken met afbeeldingen. Ook wordt les gegeven in open source servertools zoals bijvoorbeeld Apache, MySQL, PHP en JSP.

Unix-systeemhuis AT-computing ziet de noodzaak ook, maar weet ook dat het lastig is opleiding te realiseren. De organisatie ziet vooral ruimte voor een compleet lespakket in het Nederlands. Omdat dat er niet is, moeten docenten zelf hun kennis bijeensprokkelen door zelf een cursus te volgen, software te gebruiken en er vooral mee te experimenteren.

Gelukkig staan docenten niet alleen, want er zijn wel initiatieven om kennis rond Linux op te bouwen en te gebruiken als lesmateriaal. Het project Linupedia probeert via een Wikipedia-achtige website mensen Linux-kennis te bieden. Voor een professionele opleiding is dat nog onvoldoende en blijft er in Nederland een vraag bestaan om grotere groepen mensen in te wijden in de geheimen van de open source.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In het bericht staat dat Pechtold met vertegenwoordigers van het Hoger Onderwijs heeft gesproken. Het gesprek heeft nog niet plaatsgevonden en zal, als het al doorgaat, pas na het zomerreces plaatsvinden. Dat reces duurt tot en met eind augustus.

In het bericht staat het volgende te lezen: "Gedurende een half jaar werken studenten aan een project voor een gesimuleerde klant". Ik wil dit graag nuanceren: studenten werken in hun tweede en derde jaar aan drie semesters van een half jaar waarin de helft projectwerk is, in de meeste gevallen nog voor een gesimuleerde klant maar steeds vaker voor 'echte' bedrijven.

Ik heb zelf de presentatie gedaan op het seminar en ben betrokken bij enkele semesters waarin we aandacht hebben voor open sources standaarden en toepassingen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-07T12:09:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.