Eerste Nederlandse bio-informatica afgestudeerde

Jasper Bosman mag zich de eerste Nederlandse afgestudeerde noemen in de bio-informatica. Hij ontvangt morgen zijn bachelordiploma van de Hanzehogeschool in Groningen.

Het afstudeeronderzoek van de Groninger had te maken met de nieuwe technologie Biomarker Discovery, waarmee het mogelijk is om bloed van patiënten te onderzoeken. Met dit onderzoek worden proteïnen en eiwitten gezocht die een indicatie geven van de aanwezigheid van baarmoederhalskanker.

Bosman schreeft een programma om de hoeveelheid data dat uit zijn onderzoek kwam te verminderen en de analyse te vereenvoudigen. "Pieken geven aan welke proteïnes er in grote hoeveelheden voorkomen", zegt hij tegen de Groninger Internet Courant. "Er zitten duizenden van die pieken in een massaspectrum van zo'n bloedmonster. Dat is dus een duizelingwekkende hoeveelheid gegevens die je met elkaar moet vergelijken. Mijn programma reduceert het aantal pieken drastisch."

De Hanzehogeschool startte in 2002 met de opleiding bio-informatica. Naast de vakken celbiologie, biochemie, genetica, immunologie en microbiologie leren studenten ook programmeren en werken met databases, netwerken en internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-11T13:36:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.