Aantal aanmeldingen ict-opleiding daalt

Het komende schooljaar starten opnieuw minder studenten een ict-opleiding dan het jaar ervoor. De specialistische opleiding gaming trekt wel veel studenten.

Komend schooljaar beginnen minder studenten aan een HBO of WO ict-opleiding dan het afgelopen jaar. Dat blijkt uit de vooraanmeldingscijfers van de IB-Groep. Van de HBO ict-opleidingen daalde het aantal aanmeldingen voor de opleiding Bio-Informatica het hardst, met 8,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Alle opleidingen die aangesloten zijn bij het HBO-i, de opleidingen informatiedienstverlening en – management, bedrijfskundige informatica, informatica en technische informatica lieten een daling zien. “Ict heeft wel nog steeds een technisch imago, en dat schrikt helaas jongeren af voor wie een ict-opleiding een prima keuze zou zijn. Een deel van de opleidingen valt binnen de techniek, maar dat geldt niet voor de hele breedte van het opleidingenveld. Een imago dat voor een deel juist is, is lastiger te verbeteren, dan een imago dat helemaal niet klopt”, zegt Miranda Valkenburg, woordvoerder van het HBO-i. 

Vorig jaar liet de opleiding Communicatie & Multimedia Design (CMD) nog een stijging van het aantal studenten zien. Dit jaar daalde het aantal aanmelding van 1061 aanmeldingen in 2005 naar 969 dit jaar. De opleiding CMD is net als de opleiding Game Architecture and Design niet aangesloten bij het HBO-i. Deze laatste opleiding start het volgend jaar met 96 studenten. “Een bacheloropleiding op het gebied van gaming is gezien het specialistische karakter per definitie een smalle opleiding. Dit staat haaks op de ontwikkeling richting verbreding van de opleidingen die eind jaren negentig in gang is gezet om te zorgen voor een beter herkenbaar stelsel van ict-opleidingen”. Bovendien vindt Valkenburg dat het het subsegment ‘gaming’ ook al in ruime mate wordt bediend door de bestaande ict-opleidingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wordt daling van ICT opleidingen alleen geconstateerd in het reguliere onderwijs of is dit over de hele breedte gemeten.
Ik bedoel met breedte dat afstandsonderwijs zoals Dirksen opleidingen, CCO, E3, LOI ect, ook meegerekend worden?
En hoe zit dat dan met de ontwikkeling van I-tracks ( Exin), daar loopt het storm wat betreft inschrijvingen op zowel MBO en HBO niveau?

kunt u mij dit uitleggen?
m.vr.gr.
Ger Ronge.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-08-31T12:19:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.