Managed hosting door True

Dreigend tekort vo-docenten informatica

Het afgelopen jaar is de docentenopleiding informatica van start gegaan. Deze opleiding levert nog niet genoeg docenten op om ervoor te zorgen dat het er de komende jaren voldoende zijn.

"In de toestroom van nieuwe leraren voor het vak informatica zit een gat van vier jaar", zegt vakdidacticus informatica Nico van Diepen van de Universiteit Twente. De universiteit startte in september met de eerstegraads lerarenopleiding voor informatica. Ook aan de Technische Universiteit Eindhoven en Delft en aan de Universiteit Utrecht is de opleiding gestart. De Rijksuniversiteit Groningen geeft de opleiding ook, maar deze opleiding is niet apart geaccrediteerd. Momenteel nemen ongeveer twintig studenten aan de opleidingen deel. Daarbij moet wel worden aangetekend dat er nog niet actief geworven is voor de opleiding.

De opleiding is een masteropleiding na de bacheloropleiding informatica. De eisen voor de instromers zijn streng; ze moeten een gedegen vakinhoudelijke kennis hebben. "Veel docenten informatica kiezen als er veel vraag naar ict'ers is voor het bedrijfsleven. Dat is een probleem waar alle bèta-vakken mee kampen", zegt Paul Bergervoet, bezig met de opzet voor de opleiding in Utrecht. Bovendien is er op veel scholen geen volledige baan voor informatica-docenten. Het lesgeven moet daarom gecombineerd worden met doceren van een ander vak of wetenschappelijk onderzoek. Die laatste mogelijkheid wordt op de Universiteit Twente geboden.

Het vak wordt nu gegeven door docenten informatica die zijn omgeschoold door het Consortium Omscholing Docenten (CODI). Het CODI schoolde 335 docenten om. Daar zullen de komende vijf jaar niet veel docenten bijkomen. Daarentegen wordt vo-informatica wel steeds belangrijker. In 2007 wordt het vak een profielkeuzevak voor leerlingen met de profielen Natuur & Techniek (N&T). Dat betekent dat een leerling een keuze moet maken uit de vier vakken Wiskunde D, Natuur, leven & techniek, Informatica en Biologie.Voor de andere profielen blijft het vak een vrijkeuzevak.

VO-informatica
Het vak informatica werd in 1998 geïntroduceerd, met de komst van het studiehuis. Informatica is een keuzevak voor de bovenbouw van de havo en het vwo: leerlingen zijn niet verplicht het vak te volgen. Het vak is anders dan informatiekunde, waarin Word, Excel en PowerPoint aan bod komen. Informatica-leerlingen krijgen onder meer les in programmeren, netwerken, databases en webontwikkeling. Ongeveer de helft van de middelbare scholen biedt informatica nu als keuzevak. 10 tot 25 procent van de havo- en vwo-scholieren die informatica kunnen kiezen, doen dit ook.

Meer salaris
Hoe erg is het dat een tekort van het aantal leraren informatica voor het middelbaar onderwijs nabij is? Zouden ze meer betaald moeten krijgen om het vak aantrekkelijker te maken? E-mail je mening naar computable@lezers@bp.vnu.comp met als onderwerp 'Lereren en salaris'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.