Managed hosting door True

Erasmus bestrijdt diplomafraude online

Diplomafraude is tegen te gaan door online gegevens over diploma's en afgestudeerden beschikbaar te stellen. De Erasmus Universiteit in Rotterdam (EUR) is de eerste die werkgevers op deze manier behulpzaam is. Mogelijk volgen er meer onderwijsinstellingen.

Op de site van EUR is het mogelijk de naam van iemand op te geven en na te gaan of hij/zij inderdaad een certificaat heeft gehaald. De gegevens gaan terug tot 1980. Rob Menheere, hoofd afdeling Examenadministratie bij EUR, vertelt dat zijn organisatie regelmatig een verificatieverzoek krijgt van werkgevers die willen nagaan of het gestelde in een cv van een sollicitant wel klopt. En soms komt het voor dat iemand een bul ‘verzonnen' heeft.
Hij benadrukt dat het incidenten betreft, maar dat er niettemin een stijgende lijn valt waar te nemen. Dat geldt ook voor het aantal verificatieverzoeken. Om niet te veel tijd kwijt te zijn aan het beantwoorden van dergelijke verzoeken, heeft EUR besloten het diplomaregister online raadpleegbaar te maken.

Het bestand bevat propedeuse-, doctoraal-, bachelor- en masterdiploma's. Alleen naam en eventuele datum van een behaald diploma zijn openbaar om conflicten met de Wet Bescherming Persoonsgegevens te voorkomen. "De gegevens worden gehaald uit het Erasmus Inschrijf Systeem, en er is een koppeling met de gegevens van de Informatie Beheer Groep. Die systemen zijn afdoende beveiligd", stelt Menheere.

Promotie
Twee jaar geleden heeft Mark Rutte, destijds staatssecretaris van OCW, het Coördinatiepunt Informatieverstrekking Diploma Mills (CIDM) ingericht. Diploma Mills zijn dubieuze handelaren in diploma's van (soms niet bestaande) opleidingen. Omdat de arbeids- en opleidingsmarkt de landsgrenzen overstijgt, komen sommige sollicitanten aanzetten met exotisch aandoende certificaten. Op de site van CIDM is na te gaan of die echt zijn.

Woordvoerster Thea Jonkman van IBG zegt dat het bezoek van de site matig is. "We hadden daar wel meer van verwacht. Wellicht komt het door onbekendheid. Daarom volgt er de komende jaren een actie om de site onder de aandacht te brengen van werkgeversorganisaties en universiteiten in Europa."

Jurriën van der Berg, woordvoerder van de Vereniging Samenwerkende Nederlandse Universiteiten, kan niet zeggen of het initiatief van EUR navolging krijgt. Volgens Menheere wordt ernaar gestreefd een landelijk online register te ontwikkelen waarin is na te gaan of de diploma-aanspraken kloppen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.