Managed hosting door True

Laaggeschoolde ict'er niet gewild

Ict'ers met een mbo-opleiding hebben moeite met het vinden van een baan. De ict'er met hbo werk- en denkniveau wordt het meeste gevraagd.

Afgestudeerde ict'ers op mbo-niveau moeten de krant goed doorspitten om een vacature te vinden. De meeste vacatures vragen om ict'ers op hbo-niveau. "De eisen zijn hoog, maar dat moet ook wel. Wij zeggen specialisten te leveren", zegt Mireille D'Hamecourt, hr-manager bij SPS.

Het rapport Arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2010 van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) bevestigt dat er voor afstudeerders met een ict-opleiding op hbo-niveau gunstigere arbeidsmarktperspectieven gelden dan die op mbo-niveau. "Het kost een kandidaat met een mbo-diploma vaak meer moeite een eerste werkgever te vinden. De werkgever is vaak onzeker over het niveau wat hij binnenhaalt", zegt Vikram Kapoor, managing partner bij iSense. Ook woordvoerder Ted van Hintum van ICT~Office bevestigt in een artikel van ZDNet.nl dat de Nederlandse it-branche niet zoveel behoefte heeft aan laag opgeleide ict'ers.

Er is een grotere vraag naar mensen met een hbo- of wo-profiel.
De onderwijsinstellingen merken het verschil in het aanbod van stages. De Hogeschool Rotterdam krijgt zoveel aanmeldingen van bedrijven binnen, dat ze niet aan alle oproepen kan voldoen. Het ROC Twente heeft een numerus fixus ingesteld voor ict-opleidingen op mbo-niveau vanwege het gebrek aan stageplaatsen. Volgens het ROC komt dat overigens niet door de onwil van werkgevers, maar door het grote aanbod aan stagiairs.

Joep Swagemakers, accountmanager ict bij ECABO, het kenniscentrum voor de economisch-administratieve, ict- en veiligheidsberoepen erkent dat de vraag naar mbo'ers ten tijde van recessie afneemt. Inmiddels neemt de vraag naar mbo'ers op de hogere diplomaniveaus weer toe. "Op niveau twee blijft de problematiek wel bestaan. Dat is de opleiding voor ict-medewerker. We raden mbo'ers die de potentie hebben aan om door te groeien naar het hbo en de opleiding duaal te volgen. We zijn druk bezig om hiervoor arrangementen te ontwikkelen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dus in de ICT hanteert men dus dezelfde principes als bij supermarkten: je mag pas vakken vullen als je HAVO hebt.
Zou men het nog reden met een HBO om backups te onderhouden of gebruikersondersteuning te kunnen (lees: mogen) geven?

Werkgevers leggen de lat steeds maar hoger naar niveaus die niet voor iedereen haalbaar zijn qua schooling.
Niet iedereen is capabel genoeg om HBO te kunnen doen.
Dat heeft niet zo zeer met de instelling van de persoon te maken, maar je moet HBO wel aankunnen.
HBO niet aankunnen maakt je geen ongeschikt persoon voor een baan, maar kreten als "Wij zeggen specialisten te leveren" is zwaar overtrokken.
Specialisten worden ontwikkelt on-the-job, niet in de schoolbanken.
Ik weet zeker dat nog nooit iemand direct uit de schoolbanken vandaan een MCSE-er was of een SAP-expert.....

Deze titel zou de suggestie kunnen voeden, dat hoogopgeleiden voor het bedrijf beter zijn. Ik denk juist, dat de MBO-ers in de ict niet zo snel zullen jobhoppen en daardoor meer winst, praktische kennisoverdracht en continuiteit zullen opleveren voor de werkgevers. De grote vrees van werkgevers zou moeten zijn, dat een HBO-er na zijn opleidingstraject vaak zonder dankjewel te zeggen zijn opleiding en stagejaar "verzilvert" bij misschien wel de grootste concurrent. De toekomst van de MBO-ers wordt m.i. niet overschaduwd door de HBO-er, maar vooral door de aangekondigde massale instroom van ict-ers uit Polen, Roemeniof noem maar op. Daar komt men ongetwijfeld later nog eens op (of van) terug...

Ik vind het jammer dat dit inderdaad een feit is. Echter heb ik hele goede ervaringen met MBO opgeleide ICT'ers die d.m.v. interne ontwikkeling inmiddels een HBO functie vervullen.
In het algemeen is mijn ervaring dat indien men de mensen een kans geeft, deze meer gemotiveerd zijn en minder snel weer van werkgever veranderen. Dat komt uiteindelijk het team en bedrijf ten goede. Bij ons bedrijf zijn de MBO opgeleide mensen zeker gewild.

Ik heb eigenlijk 1 vraag aan de werkgever die onzeker is over het niveau wat hij binnenhaalt, waarom???

Ik werk als MBO ict'er bij een grote ISP momenteel en als ik zie wat voor niveau sommige van mijn "hoger" opgeleide collega's hebben...

Dit is gewoon echt om van te huilen...

Mijn aanbeveling voor de werkgevers is dan ook, laat iets minder je ogen dichtsmeren met die HBO/WO diploma's en kijk ook eens naar de goed gemotiveerde MBO'er... (kan ook zonder het HBO papiertje vaak net zo veel als zijn ook nog duurdere HBO collega...)

Het bevreemd mij enigszins dat het MBO-niveau als laag bestempeld wordt. Laten we uitgaan van MBO 4, hier kun toch behoorlijk mee uit de voeten en vullen we denk ik wel de laag op waar naar mijn weten het meest behoefte aan is in het bedrijfsleven.
Ik zie een HBO'er meer als een Chief en er moeten daar verhoudingsgewijs toch ook meer (MBO'ers) Indians tegenover staan.'
Daarbij zijn de opleidingen die men kan volgen, laat ik o.a het opleidingstraject I-tracks (Exin) maar even noemen geheel afgestemd op de praktijk? ( Dit zou toch eigenlijk de lading moeten dekken)
Waar hebben we het nu eigenlijk over?

Ik zit zelf op een MBO ICT opleiding en ik kan zeggen dat het algemene niveau van die opleiding toch over het algemeen "Triest" te noemen is.

Zo erg zelfs dat een mede-leerling op zijn stage weinig mag doen en dat zijn praktijkopleider een discussie begon over het opleidings niveau met zijn stagebegeleider.

Ik kan me dus goed voorstellen dat bedrijven liever een HBO'er hebben dan een MBO'er.

Overigens heeft dit meer met de manier van opleiden (CGO) te maken dan dat een MBO'er wel/niet wil leren. Laat ze hier eerst maar eens iets aan doen. Zodra het opleidings niveau MBO beter wordt zullen ook MBO'ers een goede baan kunnen krijgen.

Ik (dertiger) met mijn gedeeltelijke HBO en gedeeltelijke universitaire achtergrond met mijn certificeringen binnen de IT werd nog tijdens mijn proefjaar vervangen door een broekie die amper zijn MBO afhad. Samen met twee klasgenootjes van hem deed hij een project, waar ik, met mijn cerficaat projectmanagement, onder hem computers mocht inpakken en uitpakken in en uit dozen en onder de tafel mocht kruipen om ze weer aan te sluiten. Die computerwizzkids van het MBO hadden het daar wel voor elkaar. Ze kwamen dus van die MBO ICT opleiding af met een rugtas vol certificeringen variend van Cisco tot Microsoft. En ze wisten ook wel even meer dan ik, met mijn paar jaar werkervaring. Je moet maar net op de juiste MBO school zitten.

Wat ik wil zeggen: zoals die jongen van het vakkenvullen zegt, zijn de eisen die ze stellen en het werk wat er tegenoverstaat niet in verhouding. Met mijn zware opleidingsachtergrond (vroeger was men nog niet zo ver met ICT ,dus voor toen was het heel wat) deed ik werk onder mijn niveau en was ik dus een relatief dure werkkracht, ook gezien mijn leeftijd. HBO-ers zijn iets ouder dan netafgestudeerde MBO-ers, zeker als je over niveau 2 en 3 spreekt. En dan ineens wordt je door je werkgever als oud vuil gedumpt om vervangen te worden door een broekie die twee keer zo goedkoop is en precies doet wat de baas hem zegt. Hij is nog kneedbaar zoals dat heet en moet zijn mening nog leren vormen over werken en over verantwoordelijkheden. Vervolgens krijgt hij verantwoordelijkheden waar hij eigenlijk nog niet aan toe is. Het gevaar zie je waarschijnlijk al aankomen: een jonge manager die niet het niveau haalt van zijn oudere medewerkers en de discussie niet wint, waardoor spanningen op de afdeling ontstaan.

Ik heb mijn MBO-ICT opleiding aan het Davinci College een aantal jaar geleden afgerond, deze opleiding was een _RAMP_ ik heb hier eigenlijk niets aan gehad. Na een aantal jaar werkervaring als TD'er bij een klein bedrijf en toen 2 jaar bij een groothandel werdt ik ziek en nu probeer ik weer aan het werk te komen. Bij veel bedrijven wordt 'ITIL-ervaring' gevraagd en dit zou ik gehad moeten hebben op het MBO, nooit wat van gezien/gehoord. Kortom ondanks dat ik toch een kleine 7 jaar werkervaring heb en een afgeronde MBO opleiding is het zeer moeilijk om werk te vinden. Zelfs voor simpel helpdesk werk kom je gewoon niet in aanmerking en zelf een ITIL cursus doen is niet te betalen.

Het ligt er maar net aan welke functie je wilt vervullen binnen een organisatie. Ik kan wel begrijpen dat organisaties onderscheid maken tussen verschillende opleidingen. Het gaat er met name om, dat de organisaties waarde hechten aan het praktische denkniveau op het HBO en het wetenschappelijke denkniveau op het WO. Wanneer men deze studies vergelijkt met een reguliere MBO opleiding m.b.t. denkniveau, dan is hier zeker onderscheid in te maken.

Ik ben zelf nog student en mijn master Business & ICT aan het afronden. Hiervoor heb ik een HBO-opleiding gevolgd, ook gericht op ICT. Wat ik duidelijk merk is een verschil in niveau (uiteraard logisch). Het punt wat ik hiermee wil aangeven is dat ik kan begrijpen dat organisaties waarde hechten aan dit verschil in "niveau". Je bent beter ontwikkelt wanneer je een HBO + WO hebt gedaan. Een vriend van me doet een MBO ICT opleiding. "Dit is echt te triest voor woorden, ik ben blij als ik straks mijn HBO kan gaan volgen", aldus zijn woorden.

Conclusie: Iedereen kan zich ontwikkelen binnen een organisatie. Iedereen kan uiteindelijk de functie vervullen als deze persoon maar doorzettingsvermogen heeft. Het punt ligt hem juist bij de startende basis waarmee een nieuwkomer start en deze is gecreeerd door zijn voorkennis vanuit school. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de functie is het dus zeker te begrijpen dat sommige organisaties geen genoegen nemen met een MBO-opleiding.

Gr Peter

Ik vind het ook wat kort door de bocht hbo mbo werk laten doen voor een mbo salaris, maar dat komt nog omdat ICT tot voor kort een werkgevers markt was. Dat is nu aan het veranderen. En dan kan het ineens wel ......

Helemaal mee eens met Wouter. Wat zegt een HBO-dipolma eigenlijk? Ik ken ook genoeg HBO'ers die net zo slim zijn als het achtereind van een varken.

@ Mark

Je reactie is niet gerelateerd aan het topiconderwerp. Blijkbaar laten genoeg HBO'ers die jij kent met "de slimheid als het achtereind van een varken" wel zien dat ze een bepaald praktisch niveau aankunnen. Ze ontwikkelen kennis en doen praktische ervaring op tijdens stageperioden. Nogmaals, het verschil tussen MBO en HBO is zeer sterk aanwezig, alsmede het verschil tussen HBO en WO (ik spreek uit eigen ervaring) Uiteraard geldt deze opmerking niet voor iedereen; het kan per individueel verschillen. Maar goed, de mensen die hun twijfels hebben, hier de volgende vraag:

Denken jullie dat MBO'ers capaciteiten hebben om een project te leiden, een structuur van een informatiesysteem te ontwerpen of een bepaalde afdeling te managen? Nee precies. Nogmaals, het hangt gewoon sterk af van de functie die bekleedt zal moeten worden. Voor deze functies zullen MBO'ers niet aansprakelijk worden gesteld.

@ Peter

.... vreemd dat MBO-ers niet op HBO/WO'ers mogen afgeven van jou terwijl je dit zelf omgekeerd doe.

Waarom ga jij ervan uit dat een MBO'er geen project kan leiden?
Waarom ga jij er vanuit dat een MBO'er geen informatiesysteem kan ontwerpen?
Ooit wel eens aan gedacht dat MBO'ers kunnen groeien?
Qua blijklijk niet, maar toch vindt je zelf dat HBO/WO'ers wel kunnen groeien.
En dat terwijl je in je eerst reactie zelf zei: "Iedereen kan zich ontwikkelen binnen een organisatie. Iedereen kan uiteindelijk de functie vervullen als deze persoon maar doorzettingsvermogen heeft."

Jouw vergelijking MBO vs HBO/WO is 'flawed' om een hele simpele reden: Je vergelijkt 'junior' MBO'ers met 'senior' HBO/WO'ers..... nogal krom vindt je zelf ook niet?

helemaal mee eens met Peter. Het is nogal belachelijk dat ze mbo-ict'ers afweren en alleen hbo-ers vragen! Gewoon te gek voor woorden.

Op het hbo doen ze bijvoorbeeld meer aan projectmanagement en aan methodieken. Je leert bijvoorbeeld te werken volgens een bepaalde methodiek. Ik heb ook MBO-ICT gedaan en dat leer je daar gewoon niet. Je leert in een mbo-opleiding alle ict-varianten in n keer, waardoor je van alles een klein beetje leert. Ik weet niet wat voor opleidingen nu aangeboden worden op het mbo, maar ze mogen die opleiding wel splitsen in verschillende richtingen, bijv netwerken apart en systeemontwikkeling apart.
Dat gebeurt ook op het hbo. Ik ben nu bezig met mijn afstuderen (techn. Informatica) en meer dan de helft van de opleiding bestaat uit alleen programmeren. De rest is netwerken. Ik wil helemaal niks te maken hebben met programmeren en toch verdeed ik mijn tijd daar door les te krijgen in programmeren. Misschien een aparte opleding voor netwerken...

"Zoals Einstein ooit zei; "The only thing that interferes with my learning is my education."

Ik vind dat iedereen een kans verdient afhankelijk van zijn 'portfolio' of zoiets...Niet afhankelijk van een eigenlijk niets zeggend 'diploma'. De ontwikkelingen gaan zo snel, tegen de tijd dat je een langdurige opleiding hebt afgerond is de kennis al verleden tijd.

Hier een MBO'er.

Het klopt inderdaad wat er staat. Ik was bezig voor consultancy, nadat ik mijn MCSE erbij deed. Ik kreeg de kans, en het werd betaald door de werkgever. Ik werd betrokken bij projectmanagement en er werden inhoudelijk vragen aan mij gesteld, zoals: Hoe denk jij over dit en dat.

Dat laatste mis je zeker, je bent alleen nog maar een dozen-schuiver, je mag de rotste jobs verrichten, want daar hebben ze personeel voor.

Vaak doe je ook nog extra dingen erbij, zodat je je baan kunt houden.

Zelf strijkt men dan alle eer op, als jij tot 04.00 bezig bent geweest, omdat een tijdschema totaal niet overeenkomt met de praktijk, kan jij als MBO'er het oplossen en zitten de papierenmannen lekker thuis.

Dat is n van de redenen, dat ik een eigen bedrijf heb opgezet, want het is natuurlijk niet alleen rot voor jezelf, maar wat denk je van de klant?

Daar mag je normaal niet over spreken, stel je je werkgever in een kwaad daglicht. Nou ik heb daar maling aan gehad, en wat mij nu allemaal ter oren komt, kan het daglicht eigenlijk niet verdragen....vanuit de klanten dan....mensen 60 uur per week laten werken/opdraven, dreigen met ontslag, bedreigingen als je oom of tante komt te overlijden...ja, het gebeurd....ook bij de grotere ondernemingen.

En dat is dus hett PUNT waarop mensen het helemaal hebben gehad.
Ik snap echt de frustratie die ik hier lees....dat zal in mijn bedrijf NIET gebeuren.

Waar wij als MBO'ers gewoon van balen zijn de advertenties zoals ik een paar maanden geleden hier in Groningen las...

Een klein ict bedrijf in Groningen vroeg het volgende:

Een HBO/WO geschoold persoon om bij consumenten thuis PC'tjes te repareren en eventueel wat thuisnetwerkjes aan te leggen...
Als je dan als MBO'er solliciteert dan krijg je dus een afwijzing in de trant van sorry we vragen HBO/WO...

Beetje overdone voor de functie en dat soort werkgevers gaan bij mij dus ook op een soort blacklist, bij dit soort werkgevers wil ik dus niet eens meer werken want die staan naar mijn mening niet met 2 benen op de grond.

Ik vind dat men veel te zwaar tilt aan de papieren die iemand heeft. Zelf met m'n 41 jaar en 20 jaar gewerkt in de kunstof dakbedekkingen als technisch instructeur kon door een auto-ongeval mijn hobby omzetten in mijn beroep. Na een interne opleiding voor systeembeheer van 18 maanden kom je op de arbeidsmarkt en dan loop je tegen de voornoemde problemen. Hoge eisen voor je sollicitaties - te oud, te weinig ervaring enzovoort. Mensen kijken te veel naar de opleidingspapieren en niet naar de persoon achter het stuk papier. Je wordt al geschift uit de sollicitatieprocedure zonder je te kunnen bewijzen binnen een bedrijf. Het bedrijf waar ik stage liep wilde mij graag een vaste baan geven maar hadden een personeelsstop. Uiteindelijk maar de sprong in het diepe gemaakt en voor mezelf begonnen met een ict-bedrijfje. Dit had ik veel eerder moeten doen. Ik kanhet iedereen aanbevelen. Ondanks mijn "laag geschoold zijn" draait mijn bedrijf lekker, laat die stropdasjongens maar vliegen en schermen met hun stukjes papier. Een gezond verstand en wat mensenkennis en natuurlijk een stukje vakkennis kom je er wel.

Wat zegt niveau .... niets.
Met een LBO opleiding (misschien was ik wel te lui om te leren) zit ik op een HBO/WO functie.
Werkgevers moeten eens gaan kijken of iemand wil en kan, niet naar het papiertje wat zij graag willen zien. Papiertjes zeggen niets!!!!
Ik werk veel met HBO/WO mensen (met heel veel mooie stropdassen/mantelpakjes) die niet weten waar zij het over hebben. Vaak zijn deze personen nog onder de 30 en denken het te weten. Over de personen boven 30 nog maar te zwijgen, daar is type leaseauto en wat voor soort kostuum/pakje je draagt belangrijker.
Want zij hebben HBO/WO. Pas nog een HTS'er binnengekomen die het wel allemaal wist, niet dus ...
Waar is de tijd gebleven voor de echte hobbyist die middels een (vaak verkort) opleidingtraject snel inzetbaar was en zijn werk tot in de puntjes perfect deed?
Ik zelf werk voor een grote luchtvaartmaatschappij. Bovengenoemd is schering en inslag maar er komt niets uit. Een beetje simpel denkwerk, wat "lager" opgeleiden wel hebben, kan vaak tot mooie dingen leiden. Zonder hierbij gelijk uren/dagen te moeten vergaderen of iets wel of niet kan.

@ Peter

Quote: "Denken jullie dat MBO'ers capaciteiten hebben om een project te leiden, een structuur van een informatiesysteem te ontwerpen of een bepaalde afdeling te managen? Nee precies. "

Ja, vaak nog beter dan hoger opgeleiden. Ik leid op het ogenblik 2 projecten waar HBO/WO klanten hebben gefaalt!! Deze projecten naderen hun einde en worden wereldwijd doorgevoerd!!!
MBO's op mijn werk maken complexe netwerkinfrastructen (die wereldwijd ingezet worden) waar jij nog van kan gaan dromen.
Voordat ik deze baan accepteerde gaf ik leiding aan medewerkers van een internet installatiebedrijf met vestigingen in het buitenland. Totale personeelsbestand 650 man.

Ach .... niveau zegt echt niets!!!!

Een LBO'er

Waarom wordt er nou zo neerbuigend gedaan over een diploma? Kijk jezelf recht in de ogen en geef toe dat het jammer is dat je het diploma niet hebt. Opmerkingen als 'Papiertjes zeggen niets' en 'niveau zegt echt niets' en 'nietszeggend diploma' stemmen me een beetje triest. De praktijk is gewoon dat 'papiertjes' worden gebruikt als selectiecriterium en daar is niets mis mee. De titel van het stuk is overigens breder mogelijk: 'Laaggeschoolde x is niet gewild'. Wake up!
Dat een hoger opgeleide soms minder geschikt is voor de baan dan een lager opgeleide, door wat voor reden dan ook, zal altijd voorkomen.
Tenslotte mensen, denk aan de spelling! Sommige inzendingen doen pijn aan mijn ogen!

Het allerbelangrijkste is de persoonlijkheid/attitude van de werknemer. Dat is iets wat je niet op school leert.
Daarnaast worden te dikwijls overgekwalificeerde eisen gesteld, wat leidt tot veel job hopping of fustratie.
Als je in (goede) mensen investeert, krijg je dat veelal dubbel terug. Hoewel de concurrentie groot is, kicken veel mensen nog steeds meer op ontwikkelingsmogelijkheden en een goeie werkomgeving dan uitsluitend op geld.

@DJ, ik heb inderdaad het papiertje niet, dankzij een werkgever die weigert om enige vorm van opleiding aan de werknemers te geven. Maar dan nog, ervaring schijnt een werkgever niets te zeggen. Die heeft liever een onervaren 'HBO screw-up' dan een ervaren MBO-specialist met kennis van zaken.

En wat er mis is met het selectiecriterium 'papiertje'? Op zich niets inderdaad, behalve dan dat men vergeet dat het werk nog steeds in de praktijk wordt geleerd. Sorry voor alle drs'en en ing's, maar de kwaliteit van het werk wordt nu eenmaal in de praktijk geleerd en niet in de schoolbanken. En laat nu de praktijk niet afhankelijk zijn van de vooropleiding. Zoals ook al eerder opgemerkt zijn er volksstammen hoog-opgeleiden die geen benul hebben van de praktijk en dus met totaal gebrek aan kennis de meest onmogelijke voorstellen er door drukken op basis van hun 'theoretische vermogens' (dit heb ik aan onze klant beloofd dus doe het nu maar). En evenzogoed grote groepen 'laag-opgeleiden' die de praktijk zo goed kennen dat ze daadwerkelijk een goede (praktische) inbreng kunnen hebben, en die vervolgens totaal wordt genegeerd omdat ze 'maar' LBO of MBO hebben (Wat weet jij nu van de wensen van onze klant?). Is het dan vreemd dat er zoveel projecten mislukken?

Ik ben over twee maanden klaar met de HBO opleiding Bedrijfskundige Informatica. Het papiertje komt me niet voor niets aanwaaien en ik heb er echt wel wat voor moeten doen. Wat de MBO mensen nu beweren is dat ik niets aan mijn opleiding heb gehad en dat Ing. voor mijn naam straks nergens op slaat. Toch wel grappig? :)

Ik zie dat er rond dit onderwerp veel frustratie aanwezig is. Voor MBO-ers zou er in de ICT vrijwel geen werk zijn? Gelukkig voor hen, is dit grote onzin! Als alle ICT'ers met MBO diploma nu zouden gaan staken, dan kwam de e-informatievoorziening vrijwel geheel tot stilstand.
Waar praten we nu over? Waar topprestaties geleverd moeten worden op het gebied van bijvoorbeeld technische ontwikkelingen, daar heb je mensen nodig die op WO-niveau functioneren. Daar zal ook de gemiddelde HBO-er niet aan mee kunnen doen, zeker niet als deze geen technische ICT-opleiding heeft. En al het andere werk dan; zou dat dan voor HBO-ers en HBO-plussers zijn? In de praktijk blijkt dat dit vaak niet nodig en ook niet betaalbaar is. Natuurlijk, de grote ICT- en consultancy-bedrijven schermen steeds met het hoge HBO-plus gehalte van hun medewerkers; ook als dit niet geheel waar is. Dat heeft te maken met hun tariefstelling. Die dure bedrijven werken niet voor het MKB. Daar wil en kan men geen hoge tarieven betalen.
Wat betekent dit voor de MBO-ers? De voor de ICT-wereld relatief laag geschoolde MBO-ers, vormen voor het MKB het grootste deel van het ICT-personeel. Vacatures voor hen zul je niet vaak in Computable vinden. Computable richt zich op een heel ander marktsegment. Het MKB heeft geen zin om dure vacature advertenties te zetten. De vacatures voor het MKB worden vrijwel geheel via de netwerken ingevuld.
Natuurlijk zijn eisen m.b.t. diploma's heel belangrijk in de wereld van de detachering. Het vertrouwen in detacheringsbedrijven is namelijk zo beperkt, dat opdrachtgevers geen genoegen nemen met de toezegging van accountmanagers dat hun consultant voldoende in huis heeft. Dat is sneu, want veel MBO-ers hebben genoeg niveau voor HBO-taken door zelfstandige ontwikkeling, maar ze worden afgewezen omdat ze te 'laag geschoold' zijn.
Overigens, als je als inkoper van ICT-diensten eist dat ook accountmanagers van de grote firma's hun CV bij jou inleveren, dan zie dat veel van hen niet meer dan MAVO hebben. Over virtuele werelden gesproken.

Ok, een beetje laat mijn reactie, maar toch...
Rian van Heur, als internetjournaliste zal je iets moeten verzinnen om aandacht te trekken.
Dat is gelukt. De stellingmakerij typerend voor journalisten om aandacht te trekken met een loze kreet maar een die wel gevaarlijk is en nogal discriminerend.
Laaggeschoolde ict'er niet gewild? Wie bepaalt dat? mevrouw M. D'Hamecourt is mogelijk gevleid om als manager in de Computable te staan alsof haar mening dus de werkelijkheid is, en of haar uitspraak er wat toe doet. Ze spreekt niet namens de branch omdat ze in de branche werkzaam is.
Magazines vormen panels met pauwende ICT managers die dan wel even bepalen wat de norm is?
Ik geloof eerder dat uitspraken graag uit verband worden gerukt en schadelijk kunnen zijn. Journalisten moeten schrijven en mensen willen graag in de picture staan met zin of gewoon onzin.

Ik ben autodidact/selfmade werkzaam op HBO niveau en ben nooit afgewezen omdat ik 'slechts' MAVO had. Ik heb alles zelf geleerd in de praktijk en met praktijkopleidingen erbij. Nederland is een land waar men teveel de perfecte kandidaat zoekt, iedereen heeft zakelijke belangen bij werkzoekenden.
Het is een grote industrie geworden, gevoed door miljarden subsidies uit de EU fondsen.
Men doet belangrijk omdat het ieders werk is, van recruitment tot de HRM managers, maar in de praktijk is gebleken dat de omhoog geprezen nieuwe medewerker vaker slechter werkt dan de afgewezen lager geschoolde kandidaat.
Het gaat erom jezelf te verkopen laat de mensen geloven dat je het waard bent omdat men dat zelf ook graag wil geloven. Zodra je wat ouder bent doet je vooropleiding echt er niet meer toe die staat dan toch pas op het einde van de CV, het gaat om wat men vraagt en wat men gedaan heeft punt.
In het buitenland werkt het makkelijker men kijkt niet naar leeftijd maar als men je nodig heeft naar wat je kunt en hebt gedaan en bij twijfel gewoon een paar weken gratis werken. Vergeet niet dat de werving en selectie en detachering bureaus overdreven goed verdienen met bemiddeling van kandidaten. Het is een beetje het spel waarbij de ene directeur na een paar vette ICT jaren zich in de picture kan werken, het is een opstapje voor verwachte rijkdom en dus ijdelheid, het is de nieuwe mensenhandel van de 21e eeuw. Het moderne arbeidsethos, zien en gezien worden af en toe een loze kreet slaken en voor korte termijn winst gaan who cares?
Vakopleidingen zijn belangrijk die kan je leren gewoon in de praktijk en ernaast een certificaat halen of bij langdurige trainingen van meerdere jaren heet dat een diploma. Zodra je wat ouder bent doet je vooropleiding echt er niet meer toe die staat dan toch pas op het einde van de CV, het gaat om wat men vraagt en wat men gedaan heeft punt. Een opleiding is een basis om vaardigheden te leren en toe te passen.
Intelligentie, is het vermogen evenwicht te herstellen en creatief en stabiel te blijven dat is echt nodig, de rest is bijspel als basis om verder te gaan. (IQ is gemeten slimheid, maar zonder EQ geen IQ) IQ als het velletje op de melk.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-04-11T07:07:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.