Managed hosting door True

Eerste Oracle-topexamen voor databasekenners

Op 21 en 22 mei vindt bij de Oracle University in De Meern voor het eerst een OCM-examen plaats. Voorheen waren er slechts zes plaatsen ter wereld waar iemand Oracle Certified Master kon worden. Nu kan het in elk relevant land.

Het bijzondere aan het OCM-examen in Nederland is dat het geldt voor Oracle 10g. Examinator is Harald van Breederode, werkzaam als Principle Trainer bij Oracle University in De Meern. Hij is op dit moment de enige Nederlandse OCM'er voor Oracle 10g. Er kunnen vier mensen aan het examen deelnemen. Er zijn volgens Van Breederode twintig potentiële examenkandidaten in ons land.

Voor het examen wordt een speciale omgeving gecreëerd. Het werken met een cluster hoort daarbij. Dit cluster staat ergens op een centrale locatie in de wereld. De examendeelnemers moeten in acht blokken een aantal bijzonder pittige opdrachten binnen de gestelde tijd volbrengen. "Het is mijn taak om uit te leggen wat de opdrachten zijn en toezicht te houden. Erop letten dat ze niet spieken; uiteraard krijg ik daar assistentie bij", zegt hij, erop doelend dat hij vijf jaar geleden blind is geworden.

Vorig jaar heeft Van Breederode zelf het examen gedaan; met succes. Toen kon in Europa het examen slechts worden afgelegd in het Engelse Reading of het Duitse Düsseldorf. In verband met zijn visuele handicap is voor hem een uitzondering gemaakt en kwam de examinator naar Nederland.

De opdrachten worden gemaakt door het Global OCM Development Team. Inmiddels is Van Breederode daar ook lid van. "Wij zijn nu bezig cursusmateriaal te ontwikkelen voor de volgende versie van de Oracle database, waarvan we de naam nog niet eens weten." Het is ook nog niet bekend wanneer die versie de markt op komt; zij is thans in bèta.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.