Managed hosting door True

Wie wint er een lichtpad?

SURFnet en NWO hebben een wedstrijd uitgeschreven waarmee vijf onderzoeksgroepen het gebruik van een lichtpad kunnen verwerven.

Een lichtpad is een exclusieve elektronische snelweg die rechtstreeks van onderzoeker naar onderzoeker loopt, buiten het reguliere internet om. Daarmee kunnen grote datastromen getransporteerd worden. Het is een enorme impuls voor data-intensief wetenschappelijk onderzoek. Sinds vorig jaar beschikken wetenschappers in Nederland over het ‘hybride' netwerkSURFnet6 dat 'lichtpaden' biedt.

Projectleider Peter Hinrich: "Wetenschappers kennen de mogelijkheid van lichtpaden meestal niet en houden daar dus ook geen rekening mee in de opzet van hun onderzoek." Dat is precies de reden dat SURFnet de wedstrijd samen met NWO heeft georganiseerd. Wetenschappers kennen namelijk wél goed de weg naar deze machtige verstrekker van subsidies, die bovendien de expertise in huis heeft om de wedstrijdinzendingen inhoudelijk te beoordelen. Hinrich: "Met deze wedstrijd brengen we niet alleen lichtpaden onder de aandacht, maar we verwerven er bovendien een aantal showcases mee." De winnaars van de wedstrijd, waaraan bovendien een geldbedrag van 20.000 euro verbonden is, worden op 21 juni bekend gemaakt.

SURFnet ontwikkelt en exploiteert het landelijke netwerk SURFnet6 en biedt innovatieve diensten op het gebied van beveiliging, authenticatie en autorisatie, groepscommunicatie en video.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op de Universiteit Twente is een research infrastructuur aanwezig voor Lichtpaden.

Algemene informatie filmpjes hierover zijn te bekijken op de URL https://videotheek.surfnet.nl/asset-view/21888/

Vacatures bij Surf

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.