Managed hosting door True

Subsidieregeling voor vmbo'ers in de ict

De overheid moet vmbo'ers en mbo'ers stimuleren om een baan in de ict te kiezen. Een subsidieregeling voor bedrijven die vmbo'ers bijscholen kan daarvoor een oplossing zijn.

Darren Vinck, business manager ICT en Telecom bij de Oris Groep, een detacheringsbureau voor technisch personeel, vindt dat de overheid en het bedrijfsleven te veel waarde hechten aan diploma's en het bevorderen van de doorstroom naar het mbo. "Ik heb een hoop jongens ontmoet die klaar zijn met het vmbo en dan aan de slag gaan via uitzendbureaus."

Volgens Vinck kunnen deze jongens ook omgeschoold worden voor een baan in de ict. "Je merkt dat de arbeidscapaciteit in Nederland terugloopt. Wij hebben een leer-werktraject opgezet waarin we jongeren hebben omgeschoold en ze daarna aan het werk hebben gezet. Dat kost 15000 tot 25000 euro per jaar. Bedrijf kiezen dan liever iemand met een diploma", zegt Vinck. Voorbeelden van functies die door studerende vmbo'ers vervuld kunnen worden zijn glasvezel- en koperlassers, umts-antennebouwers en isdn-installateurs.

Vinck pleit daarom voor een subsidieregeling voor bedrijven die dit soort jongens aan het werk helpen. Joep Swagemakers, accountmanager ict bij ECABO, is positief over een dergelijke regeling. "Werken en leren in een ict-omgeving is de ideale oplossing. Nu maakt slechts 2 procent van de studenten in het mbo-ict daar gebruik van. In andere sectoren ligt dat percentage veel hoger."

Swagemakers erkent dat het bedrijfsleven niet altijd even happig is op het aannemen van scholieren zonder theoretische kennis. "Daar moeten we eerst een oplossing voor bedenken. We moeten het bedrijfsleven niet confronteren met een totaal hulpeloze kandidaat."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

ze kunnen wel doodleuk subsidies geven,
het ligt toch aan de persoon of die iets kan doen in de it, 9 van de 10 stagelopers gaan hier weg met het advies om niet in de automatisering verder te gaan
en dan heb ik het zeker niet over de theoretische kennis, maar de manier waarop ze dingen niet in de praktijk brengen !

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-26T11:08:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.