Managed hosting door True

Steeds meer Nederlanders met een informaticaopleiding

Er zijn steeds meer Nederlanders met een ict-opleiding. Vooral het aantal mensen met een multidisciplinaire opleiding is sterk gegroeid.

Tussen 2000 en 2005 is het aantal Nederlanders met een ict-opleiding met de helft toegenomen. Dat blijkt uit de herziene Standaard Onderwijsindeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal 15- tot 65-jarigen met informatica als hoogste opleiding is toegenomen van 94.000 naar 159.000. Dat is een stijging van 65 procent. Het aandeel personen met een hoogstbehaalde opleiding in de ict komt daarmee op 1,45 procent in 2005.

Steeds vaker hebben ict'ers een multidisciplinaire opleiding, een opleiding die op informatie en op een andere sector is gericht. Van 2000 tot 2005 is het aandeel personen met een multidisciplinaire opleiding verdubbeld van 0,26 procent naar 0,53 procent. Het CBS verklaart de toename met het ruimere aanbod van informaticaopleidingen in combinatie met de toegenomen belangstelling voor deze opleidingen. Het gaat om een toename van 29.000 personen. Voor de opleidingen die alleen op informatica zijn gericht, is dit aandeel met de helft toegenomen.

Steeds meer mensen met een informaticaopleiding hebben een opleiding gevolgd op mbo-niveau. In 2000 had nog bijna 60 procent van de mensen met informatica als hoogstbehaalde opleiding minimaal hbo-niveau. In 2005 is dit percentage gedaald naar iets meer dan 50 procent. Het percentage van mensen waarvan de hoogstgenoten opleiding een informaticaopleiding op mbo-niveau is was in 2000 nog bijna 40 procent en is in 2005 gestegen naar 45 procent.

Het merendeel van de mensen met een ict-opleiding als hoogstgenoten opleiding zijn opgeleid op het gebied van algemene informatietechnologie (41 procent).

Het aantal mensen dat werkzaam is in de ict, namelijk 254.000, is veel lager dan het aantal personen waarvan de hoogstbehaalde opleiding een ict-opleiding is. Dat heeft te maken met het feit dat veel van de huidige ict'ers oorspronkelijk niet in de ict zijn opgeleid en later via zelfstudie of omscholing ict'er zijn geworden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoe moet ik dit plaatsen? Nog niet zo lang geleden (minder dan 1 jaar volgens mij) werd er nog een tekort verwacht, en was de ICT niet echt in trek.
Ik verbaas me enigszins over dit nieuws.

Bijzondere redenatie aan het einde van dit artikel ... ; een hoog aantal "self-made" professionals zou juist bijdragen aan een hoger (niet veel lager) totaal aantal werkzame ICT-ers.

"Het aantal mensen dat werkzaam is in de ict, namelijk 254.000, is veel lager dan het aantal personen waarvan de hoogstbehaalde opleiding een ict-opleiding is. Dat heeft te maken met het feit dat veel van de huidige ict'ers oorspronkelijk niet in de ict zijn opgeleid en later via zelfstudie of omscholing ict'er zijn geworden."

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-26T11:16:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.