Managed hosting door True

Geen les meer in digitale architectuur

 

Daan Rijsenbrij stopt per 1 december als hoogleraar 'Digitale Architectuur' aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De mogelijke onderzoeksruimte die geboden wordt, sluit niet aan bij de behoefte die Rijsenbrij voor ogen heeft.

Na ruim vier jaar staakt hoogleraar Daan Rijsenbrij zijn colleges ‘Digitale Architectuur' aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De onderzoeksruimte die hem in Nijmegen wordt geboden, sluit niet aan bij zijn behoefte. "Architectuur is een discipline die hoort te worden beoefend met een gebruiksoptiek, vanuit de businessprocessen. Anders hebben we het over een veredelde engineering", stelt Rijsenbrij in een schrijven aan de redactie. "Engineering is zonder meer een belangwekkend onderwerp, maar iets volkomen anders dan architectuur. De grote, huidige problemen waarmee de toepassing van moderne informatietechnologie in het bedrijfsleven, bij de overheid en in de samenleving worstelt, hebben hun wortels in het niet kijken vanuit de business, niet vanuit de eindgebruiker. Er is een groot verschil tussen (digitale) architecten en it-engineers. Nu noemen veel it-engineers zich nog architect. Laten we daarmee ophouden."

Gat overbruggen

Een andere reden voor zijn vertrek ligt in het feit dat hij wil gaan bijdragen aan de daadwerkelijke bevordering van het vakgebied door het gat tussen de automatiseerders en de opdrachtgevers te overbruggen door 'resoluut aan de vragende kant te gaan staan'. "Ik zal me gaan inzetten voor het beter formuleren van architectuurprincipes, op architectuurvisualisaties, in de vermenselijking van de kantoorautomatisering en in de menselijke maat in it-gebruik in het algemeen." Volgens Rijsenbrij zijn er betere vormen van visualisatie nodig om ervoor te zorgen dat de opdrachtgever daadwerkelijk begrijpt wat hij laat ontwerpen en bouwen. Daarbij horen architecten volgens hem onafhankelijk te zijn van de bouwer of, in een uitbestedingstraject, van de provider.

Op 1 oktober 2004 sprak Rijsenbrij zijn inaugurele rede uit aan de Nijmeegse universiteit. Daarin gaf hij, door middel van de ondertitel ‘versie nulpuntdrie' al aan dat het onderwerp nog sterk in beweging is. De oratie zelf kreeg van hem een houdbaarheidsdatum tot 1 september 2006.

"Eigenlijk hoort architectuur niet te worden gedoceerd aan een exacte faculteit of een technische universiteit", zegt Rijsenbrij.

Op 21 en 22 november organiseert het Nederlands Architectuur Forum het Landelijk Architectuur Congres in Nieuwegein.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2203783). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Reacties

Maar goed ook; ik heb weinig geleerd van de colleges van Daan. Een hoop geblaat en weinig concrete stof. Typisch Daan.

Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×