Professor pleit voor 'luie' processoren

Professor Gerard Smit pleit voor 'luie' chips

UT-professor Gerard Smit wil zuiniger computers door middel van 'luie' chips.

Professor Gerard Smit bepleit dat processoren nooit meer moeten doen dan strikt noodzakelijk. Volgens hem zullen chips uit vele afzonderlijke 'cores' bestaan die een groot deel van de tijd uitgeschakeld zijn. Hij zei dat in zijn oratie als hoogleraar Computer Architectures for Embedded Systems aan de Universiteit Twente.

Als het energieverbruik van computersystemen niet omlaag gaat, zal dit onherroepelijk een rem vormen op de ontwikkeling van nieuwe technologie. Volgens professor Gerard Smit zullen processoren daarom nooit meer moeten doen dan strikt noodzakelijk is. Wanneer een processor bestaat uit veel afzonderlijke kernen die een groot deel van de tijd uitgeschakeld zijn, kan een computer veel zuiniger met stroom omgaan. Dat vergt een nieuwe ontwerpbenadering waarin 'herconfigureerbaarheid' een sleutelbegrip is, aldus Smit in zijn oratie als hoogleraar Computer Architectures for Embedded Systems aan de Universiteit Twente.

Stijgend energieverbruik

Steeds meer bedrijven lopen tegen het stijgende energieverbruik van hun systemen op. Zo kiest Google alleen vestigingsplaatsen met gunstige energietarieven. Alleen al om alle servers in bedrijf te houden kan een kleine kerncentrale draaien, aldus Smit. De oplossing volgens hem? 'Zo zuinig mogelijk omspringen met de resources en geen onnodig snelle processoren gebruiken.'

Taken efficiënt verdelen

De tijd dat energieverbruik geen rol speelde bij het ontwerpen van een computersysteem, is allang voorbij. Toch moeten de ontwerpers nog een paar stappen sneller lopen, denkt Smit. 'De toekomst is aan processoren die uit verschillende delen (kernen) bestaan, die op hun beurt de taken efficiënt verdelen in en de slaapstand gaan zodra dat kan.' Deze trend is nu al te zien in de 'dualcore'- en 'quadcore'-chips. Volgens Smit wordt herconfigureerbaarheid een belangrijke eigenschap. 'De kernen gaan zich als een kameleon aanpassen aan de toepassing die op dat moment draait.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is gewoon een herhaling van het "virtualisatie"-principe, maar dan niet op middelware-niveau, maar zo dicht mogelijk op de hardware. Bij Grid-computing kan je dacht ik ook naar behoefte processing power bijschakelen. Net als auto's met uitgeschakelde cylinders of start stop aanpak levert e.e.a. energiebesparing op. Niet nieuw, wel actueel.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-29T10:46:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.