MBO'er wil meteen aan de slag

Euro

Afgestudeerde mbo'ers kiezen steeds vaker voor een baan in plaats van een vervolgstudie aan het hbo. Die trendbreuk signaleert HBO-I, koepelorganisatie voor ict-opleidingen. Bij de Hanzehogeschool Groningen is het aantal doorstromers van mbo naar hbo gehalveerd.

Door de krapte op de arbeidsmarkt nemen bedrijven steeds vaker mbo'ers aan. Werkgevers wachten niet tot een student het hbo heeft afgerond, maar bieden mbo'ers een baan en een opleiding aan. Jan Roelof Dries van HBO-I, koepelorganisatie voor ict-opleidingen en teamleider informatica aan de Hanzehogeschool Groningen: "Tot twee jaar terug was het lastig om met alleen een mbo-diploma aan de slag te gaan in de ict. Door de krapte op de arbeidsmarkt zie je dat werkgevers nu wel mbo'ers aannemen. In Groningen is het aantal studenten dat doorstroomt van mbo naar hbo gehalveerd."

De afname van het aantal doorstromers bij de Haagse Hogeschool (ook aangesloten bij HBO-I) is minder sterk dan in Groningen. Toch lijkt er volgens Dries sprake van een kentering.

Werkgevers bieden naast de baan een interne opleiding aan of de mbo'er studeert in deeltijd verder. Dries plaatst hier kanttekeningen bij: "Voor de meeste deeltijdopleidingen is relevante werkervaring noodzakelijk. Starters hebben die ervaring niet. Bovendien beloven werkgevers dat er naast de baan een opleiding gevolgd kan worden, maar door de hoge werkdruk komt die belofte vaak onder druk te staan." Dries verwacht dat werkgevers weer veeleisender zullen worden als de krapte op de ict-arbeidsmarkt minder is. Mbo'ers kunnen dan buiten de boot vallen.

Ander beeld

Het beeld van de mbo'er die na zijn diploma-uitreiking meteen aan de slag gaat klopt niet geheel met gegevens van het Loket MBO-ICT. Uit onderzoek onder ongeveer 2500 mbo-studenten die tussen 2004 en 2006 afstudeerden blijkt dat ruim de helft van de mbo'ers verder studeert aan het hbo. Ongeveer de helft van de mbo-studenten die na de studie aan het werk gaan vindt binnen een maand een baan. Tachtig procent binnen drie maanden. Afgestudeerde mbo'ers vinden vooral werk als systeem-, netwerk-of applicatiebeheerder of helpdeskmedewerker.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-29T11:56:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.