800 scholen missen snel internet

Ongeveer 8 procent van de schoollocaties in Nederland heeft geen toegang tot glasvezelverbindingen of internet via de kabel. Het gaat om ongeveer achthonderd schoollocaties waar het gebruik van digitale leermiddelen problematisch is of op korte termijn zal worden als de situatie niet verandert. Dat blijkt uit onderzoek van ict-organisatie voor het onderwijs Kennisnet.

Kennisnet: 'Een snelle internetverbinding is een cruciale factor in het bieden van kwalitatief hoogwaardig eigentijds onderwijs. Scholen maken steeds meer gebruik van tablets, laptops, pc’s en digiborden. Leerlingen zijn tegelijkertijd online, soms zelfs met meerdere apparaten. Het gebruik van digitaal leermateriaal en andere applicaties uit de cloud neemt toe en de gebruikte toepassingen worden multimedialer - foto’s, audio en video - en interactiever.'

Volgens de organisatie stelt dit nieuwe eisen aan de internetverbindingen: 'Audio en video worden niet alleen gedownload, maar ook steeds vaker geüpload. Daardoor groeit de behoefte aan schaalbare, snelle en betaalbare (internet)connectiviteit.'

Kennisnet benadrukt dat schaalbaarheid van zowel de upload- als de download-snelheid een belangrijke factor is in het garanderen van een toekomstvaste verbinding. Uit onderzoek blijkt echter dat 55 procent van de scholen geen toegang heeft tot glasvezel; 47 procent van de scholen heeft wel toegang tot kabel, waarmee voor een deel van de scholen in de huidige behoefte kan worden voorzien. 'Circa 8 procent van de schoollocaties heeft geen toegang tot glas of kabel, en is daarmee verstoken van een adequate internetverbinding', schrijft de organisatie. 

Markconsultatie

Daarnaast constateert Kennisnet dat de door de markt geboden maandtarieven voor met name glasvezelverbindingen voor veel scholen een obstakel zijn. Ook blijkt dat expertise en kennis over de externe internetverbinding en de interne netwerkinfrastructuur niet op alle scholen aanwezig zijn.

Kennisnet heeft in opdracht van het Doorbraakproject Onderwijs & ICT een marktconsultatie uitgevoerd om aanbieders te bewegen een aanbod te doen voor die achthonderd scholen. De algemene geanonimiseerde resultaten van die consultatie staan in een overzicht.

Kennisnet geeft ook informatie over het aanbod op specifieke locaties. Daarvoor moet contact worden gelegd met deze ict-organisatie voor het onderwijs.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Naast snel internet missen veel scholen vooral budget om ICT kennis in huis te halen, immers, dat is geen kerntaak.

Komt voorts ook nog bij dat je als ICT-er in het bedrijfsleven doorgaans beter verdient dan in het onderwijs, wat ook niet helpt om mensen aan te nemen.

Niet alleen scholen, veel industrieterreinen in Nederland (buitengebieden) moeten het doen met belabberde en treurig trage internet faciliteiten omdat de politiek zo nodig het tafelzilver (KPN) moest verkopen. Zonder enige voorwaarden in het licht van het maatschappelijk en economisch belang. Wel het mkb voortdurend en gewichtig oproepen tot Innovatie en Smart Industrie. Internationaal zaken doen met max 600kbps up! KPN en de ander carriers blijven en kunnen doodleuk weg kijken omdat de business-case hun niet aantrekkelijk genoeg is. De glasvezels vliegen je tegelijkertijd om je oren, je kan ze bijna met de hand vastpakken( langs de A6), maar een simpele aftakking is hen teveel gevraagd. Privatisering en marktwerking heet dit alles. In de bewoonde gebieden en de standskernen kan je heerlijk lunchen in vrijwel elk restaurant met 40mbps/40mbps up/down, maar ga je daarna weer terug naar je werkplek op een industrieterrein mag je lekker verder sukkelen met max 4mbps/0.6 mbps. Met dank dus aan de non-visie van de politiek, die nog steeds zich op de borst slaat met de dekkingsgraadpercentages van breedband in Nederland. Succes met Nederland.

Wij zagen op scholen vaak nog monsterdikke coax kabels zitten waarop kennisnet/nl-tree dan in een samenwerkingsverband tussen o.a. kpn en essent kabelcom dan 128 kbit/s afleverde. Dat werd dan buiten gebruik gesteld omdat er inmiddels een glasvezel-'project' was gestart waarop natuurlijk ook weer één dienst zou worden geleverd. Ik heb in 2006/2007 geprobeerd scholen over die coax en - waar aanwezig - over glasvezel een stervormig 1 Gbit/s laag 2 netwerk op te zetten naar in de Oude Rekenhal/Gnix. De scholen konden dan in een samenwerkingsverband zelf rackspace afnemen. Zo konden ze dan in analogie aan CityAccess van Essent Kabelcom een marktplaats voor leveranciers opzetten en waarvandaan ze dan ook internettoegang bij partijen als Surf zouden kunnen inkopen. Dat werd helaas niet interessant gevonden ("Scholen willen glasvezel, Rob. Scholen willen glasvezel").

Zodra de overheid een pot met geld klaarzet, verschijnen de kennisnetten/NLtrees/eduglassen e.d. ten tonele. Er wordt eenmaal scherp afgesloten en daarna is het nog tien jaar feest en dan wordt er weer nieuwe urgentie geschapen voor de volgende tien jaar. De marktconforme prijzen halveren zo'n beetje iedere twee jaar. De scholen krijgen wat ze verdienen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-16T17:22:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.